Mircea Geoană se teme de migrarea forței de muncă

Mircea Geoană este de părere că România este vulnerabilă din interior. Geoană a justificat declarația prin prisma faptului că țara se depopulează, prin migrarea forței de muncă. Secretarul general adjunct al NATO a spus că statul nu este capabil să facă față acestei situații, iar neîncrederea românilor în instituții a ajuns la cote alarmante.

„În cel mai bun moment al istoriei în plan extern, țara este mai vulnerabilă din interior decât oricând”, a spus el, vineri, la Iași, în cadrul dezbaterii „Securitate economică și inovare pe flancul estic al NATO și UE”.

Mircea Geoană se teme că țara se golește de tineri, iar inegalitățile se adâncesc, chiar dacă economia pare să crească.

„Statul român pare tot mai disfuncțional și mai nepregătit pentru a face față acestei complexități în creștere exponențială. Neîncrederea cetățenilor în instituții și în viitorul țării atinge cote abisale. Numesc asta paradoxul românesc: în cel mai bun moment al istoriei în plan extern, țara este mai vulnerabilă decât oricând din interior.

Ce este de făcut? În primul rând, transformarea rolului și funcționalității Statului român. Un stat transformat, strategic în fixarea marilor direcții de dezvoltare, competent, agil și selectiv în execuția și implementarea acestor strategii.

Formele fără fond trebuie evacuate fără întârziere din cultura politică românească. Modul de funcționare al politicului românesc trebuie regândit din temelii. Meritocrația și competența trebuie să înlocuiască în viața publică a cetății actuala politică de clan și cumetrie”, a afirmat el.

Trebuie găsit un „New Deal” românesc, după modelul american

Luând exemplul american, fostul candidat la președinția României militează pentru reinventarea modelului economic. El a amintit de „New Deal”, programul economic care a revitalizat SUA în mandatul președintelui Franklin D. Roosevelt, după Marea Criză din secolul XX. În acest fel, referindu-se la acest model, Geoană a spus că procesul de schimbare a României trebuie proiectat pe trei axe de forță. Una este asumarea unei politici de coeziune teritorială și socială accelerată.

A doua axă este asumarea inovării ca principal motor de creștere și dezvoltare a societății. Iar a treia axă este în opinia lui Mircea Geoană transformarea României într-o Poartă a Europei de Comerț, Transport și Investiții într-o logică 360 de grade.

„O axă presupune asumarea unei politici de coeziune teritorială și socială accelerată, singura care poate duce România la un adevărat salt de dezvoltare (…)

Apoi, e nevoie de asumarea inovării ca principal motor de creștere și dezvoltare a societății. Adoptând o stare de spirit și o cultură a inovării în toate domeniile societății – în politică, economie, educație, sănătate, cercetare, în mediul civic, academic și intelectual, în politica externă și de securitate națională, România poate și trebuie să devină o adevărată ‘Innovation Nation’ – o națiune a inovării.

O a treia mare axă este transformarea României într-o Poartă a Europei de Comerț, Transport și Investiții într-o logică 360 de grade. Cu alte cuvinte, să ne punem întreaga geografie la treabă.

România trebuie să devină nu doar un actor strategic de prim rang pe flancul estic, ci și campioana unui nou Coridor Economic și de Securitate Nord-Sud și Est-Vest”, a explicat Secretarul General adjunct al NATO.