Mircea Geoană trage semnalul de alarmă!

Mircea Geoană spune că trebuie să investim mai mulți bani în apărare, armamente și tehnici noi de securitate. Oficialul NATO precizează că războiul este posibil în Europa.

„Suntem în situația să realizăm că războiul este posibil în Europa, că riscurile abundă din foarte multe direcții și este momentul să reinvestim în apărare și securitate națională.

Suntem într-o fază accelerată de a recupera ceea ce nu am făcut la timpul potrivit. Este foarte important să o facem cu cap.

Decizia de a cumpăra tancuri Abrams este o decizie a României pe care noi o respectăm și o încurajăm. Trebuie să fim siguri că toate aceste lucruri sunt o logică multidomeniu.

Sper ca și România să recupereze aceste deficite de investiții din ultimii ani și să o facă inteligent, investind și în oameni, pentru că oamenii sunt foarte importanți.”, a spus Mircea Geoană.

România cumpără tancuri Abrams

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, a afirmat că Alianța Nord-Atlantică respectă și încurajează decizia României de a achiziționa tancuri de tip Abrams. El a subliniat speranța ca România să recupereze deficitele de investiții acumulate în ultimii ani în domeniul apărării și să o facă într-un mod inteligent, acordând atenție investițiilor în resurse umane.

Acesta a fost întrebat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, cât de acută este nevoia de înzestrare a Forţelor Navale Române.

“România în particular şi multe alte ţări NATO din Europa, nu doar din regiunea noastră, dar şi din Europa, au fost decenii lungi de subinvestiţie în Apărare ceea ce numim în jargon internaţional colectarea dividendelor păcii pentru că după terminarea Războiului Rece riscurile de securitate în Europa păreau să fie minime sau total absente. Şi atunci într-o logică de vase comunicante riscuri de securitate mai mici, cheltuieli de apărare mai mici”, a declarat Mircea Geoană.

Mircea Geoană recomandă investițiile în apărare şi securitate naţională

Liderul NATO a mai spus și că acum când realizăm că războiul este posibil în Europa este momentul să reinvestim în apărare şi securitate naţională.

“Şi acum suntem în situaţia să realizăm că războiul este posibil în Europa, că riscurile abundă din foarte multe direcţii şi este momentul să reinvestim în apărare şi securitate naţională. Acest lucru nu poate recupera pe termen scurt lucruri care nu s-au făcut timp de decenii şi este valabil pentru România, este valabil şi pentru alte ţări aliate în principal europene. SUA, pentru că au un rol global, au suferit mai puţin din acest punct de vedere. Suntem într-o fază accelerată de a recupera ceea ce nu am făcut la timpul potrivit. Este foarte important să o facem cu cap şi de aceea NATO este foarte util pentru ţările aliate pentru a fi siguri că investesc ţările aliate, România, într-o manieră care să aibă sens”, a explicat secretarul adjunct al NATO.
Mircea Geoană a explicat că, deoarece necesitățile sunt extinse și competiția între acestea este intensă, NATO reprezintă un factor de organizare a priorităților.
El a menționat că NATO lucrează împreună cu aliații săi, inclusiv România și Bulgaria, într-un nou ciclu de planificare militară. Acesta vizează nu doar satisfacerea nevoilor în forțe aeriene, navale, terestre, cibernetice sau spațiale, ci și echilibrarea forțelor convenționale cu elementele de tehnologie de ultimă generație.
Geoană a subliniat că este important să evite o falsă dilemă, oferind exemplul României care, cu un buget de 2,5%, trebuie să ia decizii echilibrate între sistemele necesare.

NATO respectă şi încurajează decizia României de a cumpăra tancuri Abrams

“Decizia de a cumpăra tancuri Abrams e o decizie a României pe care noi o respectăm şi o încurajăm. Trebuie să fim siguri că toate aceste lucruri sunt o logică multidomeniu şi NATO este locul optim în care ţările pot să îşi planifice atât la nivel naţional, cât şi în NATO nevoile de apărare. Sper ca şi România să recupereze aceste deficite de investiţii din ultimii ani, să o facă inteligent, investind şi în oameni, pentru că oamenii sunt foarte importanţi”,  a explicat Mircea Geoană.