Ministrul Sănătății din Franța, Olivier Veran, a informat că „5% dintre pacienții internați în spital” dețin certificate verzi false și nu sunt vaccinați anti-COVID-19.

În ultimele șase luni, peste 180.000 de certificate COVID-19 false au fost descoperite în Franța, conform agerpres.ro.

Pedeapsa cu închisoare pentru oamenii care au un certificat verde fals

„Deținerea unui certificat fals trebuie de acum pedepsită cu 5 ani de închisoare și 75.000 de euro amendă”, au informat autoritățile franceze.

Dacă o persoană va prezenta un certificat COVID-19, care nu îi aparține, acesta va fi amendat acum cu 1.000 de euro, în loc de 135 de euro.

Anterior, deputații francezi au adoptat un amendament prin care oamenii prinși cu un certificat verde fals pot fi iertați dacă se vaccinează cu prima doză de ser anti-COVID-19 în 30 de zile după comiterea faptei penale.

De asemenea, în contextul epidemic actual, Franța a adoptat un proiect de lege care prevede transformarea certificatului sanitar în certificat de vaccinare. Proiectul de lege a fost adoptat cu 214 voturi și urmează să meargă la Senat.

Franța a adoptat un proiect de lege privind certificatul de vaccinare. Au avut loc trei zile de dezbateri fără precedent

În cursul zilei de joi, Adunarea Națională a adoptat, în primă lectură, un proiect de lege care transformă certificatul sanitar în certificat de vaccinare. Proiectul a primit 214 de voturi ”pentru”, 93 de voturi ”contra” și 27 de abțineri, scrie AFP.

Textul a fost inițiat la jumătatea lunii decembrie de către Guvern, fiind acum votat de majoritatea parlamentară și de către o parte a deputaților Les Republicains și Partidul Socialist.

Cei care s-au opus proiectului de lege sunt deputați din stânga extremă, RN și trei disidenți din majoritatea parlamentară (LREM). Proiectul de lege urmează să fie examinat de Senat la începutul săptămânii viitoare pentru ca acesta să intre în vigoare de la 15 ianuarie.

Persoanele de peste 12 ani trebuie să facă dovada vaccinării

Proiectul de lege prevede ca persoanele care vor să aibă acces la activități recreative, acces în restaurante și baruri și în târguri sau în transportul public interregional și care au peste 12 ani să facă dovada vaccinării.

Testul negativ COVID-19 va fi necesar doar pentru cei care doresc acces în instituții sau la servicii de sănătate, în rest se va cere dovada vaccinării. De asemenea, deputații au decis ca în cazul excursiilor școlare și a activităților extrașcolare cei de peste 16 ani să dețină un certificat de vaccinare.

Miercuri după amiaza, premierul Jean Castex le-a cerut parlamentarilor să accelereze, după ce președintele Emmanuel Macron a provocat o criză din cauza declarațiilor sale.

„Nevaccinaţii, am chef să le frec ridichea. Vom continua, aşadar, să o facem, până la capăt. Asta e strategia”, a declarat şeful statului într-un interviu acordat Le Parisien.