UPDATE2:

Până în prezent nu a fost utilizată forța și nu s-a recurs la mijloacele din dotare împotriva protestatarilor care au pătruns în curtea Parlamentului, anunță Jandarmeria într-un comunicat.

AUR: 15.000 de persoane au protestat

„În legătură cu pătrunderea unor persoane în curtea Palatului Parlamentului, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări:

La acest moment, prin echipele noastre de dialog, îndrumăm persoanele să părăsească zona exterioară a instituției. Până în prezent, efectivele jandarmeriei nu au folosit forța sau mijloacele din dotare.

Facem apel către participanți să coopereze cu jandarmii, să respecte îndrumările acestora și să se îndrepte către ieșirea din curtea instituției, prin zona indicată de forțele de ordine”, se arată în documentul citat.

Pe de altă parte, liderul AUR, George Simion a transmis că au fost 15.000 de persoane la protest, dintre care 2.000 au fost de la AUR.

„15.000 de oameni sunt în stradă. Parlamentarii nu au votat legea certificatului verde. De pe 8 noiembrie au dus pe ordinea de zi în Parlament această lege. Ieri președintele PSD, Marcel Ciolacu, a propus ca Ciucă să își asume răspunderea. Noi respingem această decizie. Din 15.000 de protestatari 2000 au fost de la AUR. Știu că un parlamentar PSD a incitat. Protestul a fost încheiat. O să facem proteste în față la PSD. Instigatorul care a făcut asta să răspundă”, a spus Simion.

Reacția oficialilor

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a transmis, marţi, printr-un punct de vedere oficial, despre protestul care a avut loc la Parlament şi care s-a soldat cu vandalizarea maşinilor, că a premierul Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită la Bruxelles, a discutat cu ministrul Afacerilor Interne şi i-a cerut să protejeze integritatea instituţiilor statului, aplicând legea şi descurajând orice tip de violenţă.

„Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituţie, dar acesta trebuie să fie paşnic şi să se încadreze în limitele legii”, a transmis Dan Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat că ”premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne şi i-a cerut să protejeze integritatea instituţiilor statului, aplicând legea şi descurajând orice tip de violenţă, având ca prioritate protejarea românilor”.

UPDATE:

Jandarmii au luat măsuri.

”Da, m-au rugat domnii jandarmi să ieșim din curtea Senatului. Da, domnule, ieșim”, a spus Simion.

Claudiu Târziu susține că protestatarii au fost lăsați să intre în curtea Senatului.

”Este o diversiune a autorităților. Au fost lăsați să intre în curtea Senatului, ca apoi jandarmii să reprime protestul. Nu i-a adus domnul Simion la ușa Parlamentului, el i-a chemat să protesteze în stradă, ceea ce este altceva.”, a spus Claudiu Târziu.

Parlamentarii AUR protestează în Camera Deputaților și cer cuvântul după fiecare proiect de lege votat, solicitând introducerea de urgență a Legii certificatului verde în Comisia de Sănătate, pentru a-i da raport de respingere.

De asemenea, liderul AUR, George Simion a fost într-un Live pe Facebook și a cerut cuvântul de la microfonul central.

Pe de altă parte, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, i-a explicat lui Simion că acest lucru nu e posibil. „Cum să bag legea? Am buget de votat, tată!”

Protestatarii forțează intrarea în Parlament

În tot acest timp, protestatarii adunați în jurul Parlamentului au întrat în curtea Senatului și încearcă să forțeze intrarea în Parlament. Este vorba despre câteva sute de persoane în acest moment, dar e posibil ca numărul acestora să crească.

Aproximativ 100 de persoane dintre cele care protestează în zona Parcului Izvor au reuşit să intre în curtea interioară Parlamentului, potrivit unor surse judiciare.

În încercarea de a bloca accesul în Parlament, jandarmii s-au poziționat pe două rânduri în fața ușilor de la Senat, dar protestatarii se află în continuare pe esplanada Senatului.

Aproximativ 1.500 de oameni protestează, marţi, în apropierea Palatului Parlamentului, faţă de introducerea certificatului verde.

Circulaţia a fost blocată în zona protestului, iar Brigada Rutieră a dispus restricţionarea traficului rutier pe bulevardul Naţiunile Unite, segmentul de drum cuprins între strada B.P. Haşdeu şi bulevardul Libertăţii, precum şi pe banda I de circulaţie de pe Calea 13 Septembrie dinspre bulevardul Libertăţii către Hotel Marriot.

Anterior, George Simion a declarat într-o intervenţie LIVE pe Facebook că sunt aşteptaţi zeci de mii de români, din toată ţara, la acest protest şi că mulţi se află pe drum. Protestul a fost anunţat pentru ora 9.00, însă mulţimea s-a adunat încă de la ora 8.00 în faţa Parlamentului.

Parlamentarii AUR continuă protestele

Amintim că, și în cursul zilei de luni, deputaţi ai AUR au afişat în plenul Camerei, în faţa tribunei, un banner pe care era inscripţionat mesajul „Libertate fără certificate”, în timp ce liderul grupului, George Simion, a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului privind introducerea certificatului verde.

„Este pe ordinea de zi un proiect care încalcă Constituţia – certificatul verde. Trebuie scos de urgenţă de pe ordinea de zi. În presă s-au dat semnale îngrijorătoare privind adoptarea certificatului verde sau stop-COVID. Nu poate exista în democraţie aşa ceva”, a spus Simion.

El a susţinut că liderul PSD Marcel Ciolacu doreşte introducerea certificatului verde prin asumarea răspunderii Guvernului.

„Nu vrem certificat verde şi nici asumarea răspunderii Guvernului Ciucă pe certificatul verde”, a spus Simion, anunţând că vineri „mii de români vor veni la proteste în faţa Parlamentului împotriva certificatului verde”.