Membrii Federaţiei Sanitas sunt nemulţumiţi de prevederile Ordonanţei care a legiferat acordarea unei majorări salariale doar pentru anumite categorii de salariaţi şi doar cu 1/4 din diferenţa salariului de bază pe anul 2022 faţă de salariul de bază actual. Sindicaliști s-au aflat, luni, la masa discuțiilor, cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, şi şeful cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean. Discuția s-a purtat la Palatul Victoria și a vizat Legea salarizării.

Reprezentanții Sanitas au arătat, însă, că din păcate, întâlnirea a avut loc după adoptarea celebrei Ordonanţe „trenuleţ” care a legiferat acordarea unei majorări doar pentru anumite categorii de salariaţi şi doar cu 1/4 din diferenţa salariului de bază pe anul 2022 faţă de salariul de bază actual.

Guvernul cere un răgaz de câteva luni

„Federaţia SANITAS a solicitat: salarii de bază pentru toţi salariaţii din Sănătate şi Asistenţă socială la nivelul anului 2022; sporuri plătite pentru toţi salariaţii la nivelul salariilor de bază aferente anului 2022”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei.

Sindicaliștii au susținut că Executivul a cerut un răgaz de patru luni de zile de zile. În această perioadă, ar urma să se facă un nou calendar pentru aplicarea integrală a Legii 153/2017.

Sindicaliștii sunt supărați că Executivul tărăgănează la nesfârşit acordarea creşterilor salariale prevăzute de Legea 153/2017.

Ies în stradă să-și ceară drepturile

Din acest motiv, ei au decis declanşarea „grevei japoneze” cu purtarea banderolei albe sau a însemnelor Sanitas de către toţi membri noştri de sindicat care sunt afectați. În plus, aceștia vor să iasă în stradă, în semn de protest, pentru a-și cere drepturile. Totul se va petrece în această săptămână, chiar înainte de Crăciun, mai exact în zilele de miercuri și joi.

„Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas întrunit la ora 15:00 în sesiune extraordinară a analizat situaţia creată de OUG nr. 130/17 decembrie 2021, a luat act de declaraţiile miniştrilor prezenţi astăzi (luni, n.r.) la întâlnire şi a hotărât ca fiind inacceptabile atât prevederile OUG nr. 130/2021 cât şi intenţia Guvernului de a tărăgăna la nesfârşit acordarea creşterilor salariale prevăzute de Legea 153/2017, motiv pentru care a hotărât: începând de miercuri, 22 decembrie, declanşarea „grevei japoneze” cu purtarea banderolei albe sau a însemnelor Sanitas de către toţi membri noştri de sindicat afectaţi de O.U.G. 130, pe termen nelimitat; începând de miercuri, 22 decembrie, convocarea prin intermediul Uniunilor Judeţene CNSRL – Frăţia a comisiilor de dialog social de la nivelul prefecturilor judeţene; pichetarea Guvernului României, joi 23 decembrie 2021″, se precizează în comunicatul citat.