Sindicaliștii din sănătate amenință cu greva. Liderul va București a anunțat la Realitatea PLUS că se pregătesc proteste în sistemul medical.

„Dacă un om vaccinat, noi vaccinați fiind, poate să transmită virusul, ce se întâmplă pe stadioane sau la evenimente sau la viitoarele congrese pe care le fac partidele aflate acum la guvernare? Ce se întâmplă acolo? Unde probabil vor intra persoane vaccinate care vor transmite virusul în timp ce cele care nu s-au vaccinat, dat vin cu test COVID, probabil sunt sigure. De ce să fim noi obligați, cei din Sănătate, să ne vaccinăm indirect, să suportăm aceste teste din banii noștri sau din fondul de sporuri? De ce să fim noi pedepsiți? Tot personalul medical s-a testat din bani proprii. Pentru că pentru noi nu existau bani. Pentru toți pacienții existau teste gratuite, chiar și pentru cei neasigurați, iar cadrele medicale, dacă voiau să se testeze, trebuiau să meargă în privat, pe banii lor”, a declarat liderul Sanitas București, Viorel Hușanu la Realitatea PLUS.

Acesta a vorbit și despre posibilitatea lansată de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, ca personalul medical nevaccinat să rămână fără sporuri. Acestea ar urma să fie folosite pentru achiziționarea de teste COVID.

Fumigena aruncată de ministrul Sănătății

El a susținut că aceste lucruri nu fac decât să demobilizeze medicii și să ne inflameze. În opinia sa, practic nu este posibil în acest moment.

„Banii pentru salarii și sporuri vin pe titlul unu și nu pot fi deturnați pe achiziții de teste, sau pe altceva. Deci e pur și simplu o fumigenă aruncată, să vadă cum reacționăm noi. Eventual, cum au încercat să ne testăm pe banii noștri din trei în trei zile, vor acum să umble la sporuri. Dar vă spun. E o fumigenă. Tehnic nu se poate să muți banii din zona de salarii pe achiziția de teste”, a arătat liderul sindical.

El a precizat că aproximativ 30%-40% dintre cadrele medicale sunt nevaccinate. Acest lucru înseamnă mai mult de 50.000 de oameni.

Nu poți obliga 50.000 de oameni să se vaccineze 

„Gândiți-vă că sistemul nu se poate lipsi de acești oameni. 50.000 este o cifră uriașă. Nu îi poți obliga să se vaccineze chiar și plata acestor teste sau prin tăierea sporurilor. Ori, dacă tai sporurile, pe cine pedepsești? Pe cei vaccinați, pe cei care lucrează în condiții grele. Pentru că sporurile se acordă în urma unor expertizări ale locurilor de muncă. Dacă ITM (n.r. Inspectoratul Teritorial de Muncă) a constatat că acel loc de muncă are un spor, tu cum să pedepsești salariatul că muncește în acel loc de muncă? „, a subliniat Viorel Hușanu.

El a susținut că a avut loc o ședință cu majoritatea liderilor de sindicat din spitalele din țară și sunt pregătiți să facă și greve dacă va fi cazul.

„Nu suntem cobai. Nu trebuie să se răzbune Guvernul pentru incapacitatea lui de a gestiona această vaccinare, să se răzbune pe noi. Nu este normal să te răzbuni pe noi. Noi anul trecut eram eroi, acum suntem cei mai înjosiți de către Guvern. Încă nu s-au acorda acele stimulente de risc din perioada stării de urgență de anul trecut. Au fost acele sporuri de COVID în care oamenii au fost umiliți. Luau 30 de lei pe o lună întreagă”, a concluzionat Viorel Hușanu.