Sindicaliştii Federaţiei Sanitas au anunțat recent că vor protesta, în cursul zilei de luni, 4 octombrie, în Piața Victoriei din București, în fața Guvernului. Nemulțumirile angajaților din sănătate se referă la situaţia gravă din sistemul sanitar din România.

Protest în fața Guvernului al sindicaliștilor din sănătate

Conform Federaţiei sindicale, vreo 120 de persoane vor fi prezente în Piaţa Victoriei, începând cu ora 11:00, pentru a protesta în cadrul legal din prezent, cu noile măsuri impuse de valul patru al pandemiei. Principalele motive pentru acest miting vizează în primul rând situaţia grava din sistemul sanitar. Printre exemplele date drept motive pentru protest se numără incendiul de la Constanţa, limitarea drepturilor angajaţilor şi neasigurarea unor condiţii de muncă decente în spitalele românești.

Anunțul a fost făcut încă de vineri

Într-un mesaj postat vineri pe pagina de Facebook, în contextul incendiului produs la spitalul de boli infecţioase din Constanţa, organizaţia sindicală Sanitas a explicat că secţiile ATI nu se fac la comandă şi nu suportă improvizaţiile Guvernului. Mai mult, sindicaliștii atrag atenţia că Executivul nu are o strategie coerentă pentru rezolvarea problemei infrastructurii învechite a unităţilor sanitare.

„Dar nu putem să nu spunem, pentru a nu ştiu câta oară, că acelaşi lucru (un alt incendiu, n.r.) se poate întâmpla oricând într-un alt spital din România, în condiţiile în care instituţiile sanitare sunt obligate să funcţioneze în clădiri cu infrastructură învechită (de peste 80-90 de ani!), incapabilă să facă faţă cerinţelor tehnice şi a celor de siguranţă a pacienţilor. Nu există o strategie coerentă la nivelul Guvernului şi nici un management adecvat al resurselor pentru a rezolva această problemă de structură a sistemului sanitar public! În schimb, guvernanţii sunt „campioni” ai deciziilor punctuale, luate „pe genunchi”, care încearcă să cârpească sistemul numai acolo şi când cedează!”, se arată în comunicatului postat de Sanitas.

O nouă tragedie a avut loc vineri în sistemul medical românesc, după ce șapte pacienţi au murit în incendiul izbucnit la Secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. Ulterior, premierul Cîțu a demis managerul unității medicale care era în funcție de pe vremea lui Mazăre.