În înteaga lume, sunt mulți epidemiologi îngrijorați de transmisibilitatea ultrarapidă a Omicron și de perspectiva unei noi mutații.

Responsabila pentru situații de urgență în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, Catherine Smallwood, și-a exprimat această îngrijorare.

„Cu cât Omicron se răspândește mai mult, cu atât se transmite mai mult și cu cât se reproduce mai mult, cu atât este mai probabil să fie produsă o nouă variantă. Astăzi, Omicron este mortal, poate provoca moartea. Poate puțin mai puțin decât Delta, dar cine poate spune ce ar putea provoca următoarea variantă?” s-a întrebat ea.

Numărul deceselor COVID-19 este mult mai mare decât știm

În același timp, The Economist susține într-un articol că numărul deceselor din cauza coronavirusului este mult mai mare decât știm. Publicația vorbește de 18,8 milioane, de aproape patru ori mai mult decât cifrele oficiale.

Bătrânul Continent continuă să fie în mijlocul ciclonului. A înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de la începutul pandemiei. Numai în ultima săptămână din 2021 au fost înregistrate cinci milioane. Noul an nu pare să pună frână în răspândirea virusului.

Italia se află sub presiune. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 170.844 de cazuri de coronavirus și 259 de persoane și-au pierdut viața. Acesta este un record negativ de la începutul pandemiei. Autoritățile din țară spun că această explozie este rezultatul adunărilor festive în case și localuri.

S-a decis însă ca școlile să funcționeze normal din data de 7 sau 10 ianuarie. Cea de-a treia doză booster a fost administrată până acum la 20.410.468 de cetățeni. Un număr care corespunde cu 65% dintre cei care ar trebui să primească o a treia doză. Și răspunsul copiilor la vaccinare este scăzut. În prezent doar 10% dintre copiii cu vârste între 5 și 10 ani au fost vaccinați.

A fost descoperită o nouă tulpină a COVID-19 în Franța

Distopică este și situația din Franța. 300 de mii de cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Spitalele sunt copleșite de cele două mii de internări care au avut loc doar într-o singură zi. „Rata de pozitivare” a depășit 15%.

O îngrijorare deosebită prezintă varianta depistată în sudul Franței, provenind cel mai probabil din Camerun. Potrivit ultimelor informații, 12 persoane au fost infectate cu aceasta. Această nouă variantă se numește B.1.640.2 și, conform primelor evaluări, conține 46 de tulpini, adică mai multe decât cele prezentate de varianta Omicron, mai puțin agresivă în raport cu Delta.

Printre aspectele deja cunoscute de epidemiologi se numără faptul că simptomele se manifesta mai repede și este mai ușor de detectat.

„Ceea ce face o variantă mai cunoscută și mai periculoasă este capacitatea ei de a se multiplica datorită numărului de mutații pe care le are în raport cu virusul original. Deocamdată, trebuie să examinăm la ce scară de periculozitate va fi clasificată varianta în cauză”, spune epidemiologul Eric Feigl-Ding.

Europa, pusă la pământ de COVID-19

Presantă este și situația din Regatul Unit, cu 219.000 de cazuri. Prim-ministrul Boris Johnson a spus că implementarea măsurilor din „Planul B” ar trebui să continue. Aceasta include telemunca obligatorie, folosirea măștii în locuri publice și prezentarea certificatului Covid pentru accesul în anumite zone.

Școlile vor rămâne deschise, dar elevii vor fi supuși unor teste de diagnosticare, iar masca revine în sala de clasă. Peste 14.000 de pacienți sunt internați. Vestea optimistă este că pacienții care au nevoie de spitalizare prezintă, în general, simptome mai puțin severe față de cei internați în urmă cu câteva luni.

Spania a anunțat numărul șocant de 372.766 de cazuri noi. Suedia avea 11.507 cazuri noi. Situația este dificilă și în România, care este una dintre țările cu cea mai mică rată de vaccinare. Doar 40% din populație.

Statele Unite au stabilit, de asemenea, un nou record cu un milion de infectări în 24 de ore. Anthony Fauci a descris evoluția virusului printr-o curbă abruptă. În Australia, cazurile au depășit jumătate de milion. La New Delhi, India, a fost anunțată interzicerea circulației, în încercarea de a tempera pandemia. Însuși premierul de New Delhi, Arvind Kejriwal, a anunțat că a fost infectat cu coronavirus, la o zi după ce a vorbit la un eveniment de campanie electorală fără a purta mască, conform PROTO THEMA.