Recent, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au informat că, momentan, Omicron pare a fi un virus mai puțin infecțios comparativ cu temerile iniţiale. Însă, specialiștii medicali afirmă că tulpina sud-africană se răspândește ca un incendiu în lumea întreagă, iar speranţa că epidemia ar putea fi depăşită scade treptat.

Omicron, șanse să genereze o nouă variantă COVID-19

În ciuda pesimismului și a îngrijorărilor, Catherine Smallwood, reprezentantă a biroului de urgenţe al OMS, susține că o creştere vertiginoasă a numărului de persoane infectate cu Sars-Cov-2 ar putea avea un efect opus.

„Cu cât (varianta) Omicron se răspândeşte mai mult, cu atât este transmisă mai mult şi cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să genereze o nouă variantă. În prezent, Omicron este letală, poate provoca moartea (…) Poate mai puţin comparativ cu Delta, dar cine poate spune ce ar putea genera următoarea variantă?”, a spus Catherine Smallwood.

Europa, focar de infecții cu Sars-Cov-2

De la începutul epidemiei și până în prezent, țările europe au înregistrat peste 100 de milioane de oameni contaminați cu Sars-Cov-2, plus alte peste cinci milioane de noi pacienți doar în ultima săptămână din 2021. Aceste statistici „eclipsează aproape tot ce am văzut până în prezent”, a spus Catherine Smallwood.

„Ne situăm într-o fază foarte periculoasă, ratele de contaminare cresc semnificativ în Europa de Vest, iar impactul real al acestui lucru nu este deocamdată clar. În timp ce la nivel individual riscul de spitalizare este probabil mai mic în cazul variantei Omicron comparativ cu Delta, în general, Omicron ar putea reprezenta o ameninţare mai mare din cauza numărului de cazuri. Când numărul cazurilor creşte într-o manieră atât de semnificativă, este probabil ca mult mai mulţi oameni cu boli grave să ajungă în spital şi chiar să moară”, a spus aceasta.

Marți, Marea Britanie a anunţat public că a identificat peste 200.000 de oameni contaminați zilnic, fiind pentru prima dată când se întâmplă așa ceva în Regatul Unit. În prezent, populația britanică este ameninţată de o criză a sistemului sanitar din cauza lipsei de personal medical, totul fiind cauzat de Omicron.

Catherine Smallwood a spus că anticipează scenarii asemănătoare și-n alte țări europene.

„Chiar şi în sistemele sanitare sofisticate şi de mare anvergură, există dificultăţi reale chiar în acest moment şi este probabil ca acest lucru să se răspândească în regiune”, a afirmat aceasta.

Omicron afectează căile respiratorii

Marți, OMS a informat că a obținut diverse informații din laborator care confirmă că Omicron afectează căile respiratorii superioare, provocând simptome mai blânde decât variantele anterioare de COVID-19.

Abdi Mahamud, managerul pentru monitorizarea COVID-19 al OMS, a spus, însă, că transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă că noua tulpină sud-africană va deveni dominantă în câteva săptămâni în diverse regiuni, reprezentând o ameninţare pentru țările în care majoritatea populației este nevaccinată, conform Digi24.