Salata verde din hipermarketuri nu e chiar izvor de sănătate

Desemnată ca una dintre legumele considerate cele mai sănătoase, salata verde a câștigat o reputație deosebită în ultimii ani datorită contribuțiilor sale importante la detoxifierea organismului. Ea a fost apreciată și consumată cu încredere pentru proprietățile sale nutritive.

Cu toate acestea, o descoperire recentă contrazice ideea că salata verde ar fi printre cele mai sănătoase alimente. Deși este o legumă frecvent consumată, mai ales în această perioadă, și pe care nutriționiștii ne încurajează să o includem în meniul zilnic datorită beneficiilor aduse sănătății, cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au plasat-o recent printre cele mai periculoase legume pentru sănătate.

Conform rezultatelor unui studiu privind impactul condițiilor de mediu asupra alimentelor, s-a constatat că salata verde este printre cele mai dăunătoare dintre toate alimentele, fiind de trei ori mai poluantă pentru organism din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Sunt numeroase legume care au nevoie de mai multe resurse per calorie decât ne-am imagina. Salata verde, vinetele, țelina și castraveții sunt personajele negative în acest studiu, comparativ cu porcul sau carnea de pui”, a declarat Paul Fischbeck, profesor la CMU în domeniul ştiinţelor sociale şi al deciziilor și coautor al acestui studiu.

De unde să cumperi legume proaspete și sănătoase

O altă realitate confirmă concluziile acestui studiu. Exploatarea excesivă a resurselor solului a dus la epuizarea fertilității acestuia. În căutarea unui randament cât mai mare, marii producători folosesc pesticide și îngrășăminte. Pentru a trata culturile și terenurile, conform informațiilor de la antenasatelor.ro.

Prin urmare, legumele și fructele, considerate de multe ori surse de sănătate, devin, în realitate, surse de contaminare a organismului. Atunci când sunt expuse gazelor cu efect de seră sau sunt tratate excesiv cu substanțe toxice. Verdețurile precum salata verde sau spanacul sunt printre cele mai afectate de aceste practici dăunătoare. Deoarece frunzele lor rețin în mod natural cantități mari de pesticide.

În concluzie, studiul care atrage atenția asupra pericolelor consumului de salată verde nu este doar o simplă invenție, ci reflectă o realitate pe care trebuie să o luăm în considerare atunci când alegem să consumăm această legumă. Beneficiile salatei verzi sunt indiscutabile, iar consumul acesteia trebuie încurajat. Totuși, este important să fiți atenți la proveniența salatei pe care o achiziționați. O salată mare, aspectuoasă, din supermarket are șanse mari să fi fost expusă efectelor gazelor de seră și pesticidelor, reprezentând un potențial pericol pentru sănătate.

legume
Legumele de la țăranii din piețe rămân o sursă de sănătate. SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

În schimb, achiziționarea salatei direct de la producătorii din piață, chiar dacă aspectul nu este la fel de atrăgător ca în cazul celor din supermarket, vă poate oferi garanția unui produs sănătos, fără riscuri.