Adrian Câciu: Măsurile de ajustare nu sunt măsuri fiscale

Iată ce spune Adrian Câciu despre impozitarea salariilor mari de la stat.

„Nu vă aşteptaţi ca acest guvern să taie bani de la cetăţeni, dar să găsească o formă de echitate socială, de justiţie socială, asta pot să vă asigur că pentru asta lucrăm”, a spus ministrul la Palatul Victoria.

Despre impozitarea salariilor bugetarilor care depăşesc salariul preşedintelui, Adrian Câciu a spus că „măsurile de ajustare nu sunt măsuri fiscale”, a declarat, miercuri, Adrian Câciu.

Ministrul Finanțelor crede că în acest moment nu ar trebui să se discute despre impozitare, ci despre unele măsuri de cheltuire a banilor publici

,,Noi discutăm de ajustări de cheltuieli care sunt pe politica fiscal-bugetară, nu pe zona de Cod Fiscal”, a mai spus el. Întrebat dacă exclude această impozitare, ministrul a spus: „Nu exclud absolut niciun fel de posibilitate”. El a precizat că nu în momentul acesta ar trebui introdusă discuţia despre impozitare.

„Eu cred că în momentul ăsta trebuie adusă în discuţie problema justeţei unor măsuri de cheltuire a banului public, pentru că nu sunt decât banii cetăţenilor şi a companiilor”, a adăugat ministrul.

Majorările salariale vor intra într-o perioadă de analiză

Despre majorări salariale, ministrul Finanţelor a afirmat că una dintre deciziile de ieri a fost că până la aprobarea legii salarizării şi venirea cu noile principii ale salarizării, lucrurile intră într-o perioadă de aşteptare şi analiză. Ministrul a fost întrebat şi de concedieri în sistemul public, el precizând că nu este vorba de concedieri în sens negativ.

„Managementul resurselor umane este o artă pentru ordonatorii de credite, depinde cum îşi gestionează resursa umană”, a completat el. Despre cumulul salariului cu pensia, la stat, despre care vorbise liderul PSD Marcel Ciolacu, Câciu a afirmat că preşedintele PSD a spus că „este nedrept faţă de cetăţeni ca tinerii care s-au pensionat să continuă o activitate plină de avânt, la stat”. „Cred că trebuie să avem şi această analiză”, a mai precizat Câciu.

Ce afirmă Ministrul Finanțelor despre cei care nu își achită taxele la stat?

„Instituțiile Statului trebuie să găsească soluții privind colectarea celor care nu își achită taxele, a mai spus Câciu. Există principiul inspecției fiscale. Când se iese din birou se vede imediat în colectare.

Nu vreau să fac referire la ANAF, Vama și Oficiul de combatere a Spălării banilor. Eu vreau să vă spun că este o ajustare primară. Cred că există multe locuri în care o consolidare fiscală să meargă și pe zona de cheltuieli bugetare”, a încheiat Adrian Câciu.