Patru din 10 persoane cu pregătire specializată şi, respectiv, 25% dintre cei fără pregătire intenţionează să ceară o creştere salarială în următoarele 12 luni, potrivit unui raport realizat de o companie de recrutare.

Raportul „Four Reasons Why 2023 Is the Year to Make Your Career Move”, realizat de Grafton Recruitment, prezintă paşii pe care un angajat trebuie să îi urmeze pentru a depăşi obstacolele prin abordări diferite şi, implicit, pentru a face pasul către o schimbare de succes în carieră.

Presiune mare pentru creșterea salariilor

Potrivit cercetării, încă din perioada pandemiei, companiile se confruntă cu un fenomen tot mai pronunţat pe piaţa forţei de muncă – marea demisie – care generează o presiune tot mai mare pe creşterea salariilor. Cele mai recente date arată că 41% dintre persoanele cu pregătire specializată şi, respectiv, 25% dintre cei fără pregătire intenţionează să ceară o creştere în următoarele 12 luni.

Contextul economic, lipsa de predictibilitate precum şi efectele războiului din apropierea graniţei au determinat, în ultimul an, tot mai mulţi români să apeleze la cursuri de reconversie profesională, un număr mare de angajaţi fiind dispuşi să îşi părăsească locul de muncă şi să se reorienteze către alte domenii. Aşadar, nevoia de schimbare pozitivă în carieră este, încă, foarte reală şi prezentă pe piaţa muncii. Conform indicelui Microsoft Work Trend, la nivel mondial, 41% dintre angajaţi se gândesc în prezent să-şi părăsească locul de muncă.

„Experienţa vastă pe piaţa muncii ne-a arătat că, deşi simt nevoia unei schimbări, multe persoane se confruntă cu teama de a legăna barca în ape tulburi. Însă, resemnarea pasivă nu este întotdeauna o abordare corectă. Chiar dacă se vorbeşte tot mai mult de o recesiune globală, în prezent există mai multe posturi vacante în diferite sectoare, comparativ cu anii trecuţi. Vorbim astăzi de o rată a locurilor de muncă vacante care aproape s-a dublat la 3% în iunie 2022 de la 1,6% în iunie 2020, conform datelor Eurostat. Iar acest lucru reprezintă un mare avantaj pentru angajaţii pregătiţi de o schimbare, atât din punct de vedere al oportunităţilor, cât şi din punct de vedere al timpului. În plus, dacă privim şi din perspectiva ofertelor, cu cât sunt mai multe posturi vacante, cu atât mai mulţi angajatori se vor lupta pentru a-şi asigura cel mai bun talent. Iar, din perspectiva angajaţilor, mai multe posturi vacante înseamnă mai multă putere de negociere”, a susţinut Elisabeta Moldoveanu, business unit manager, Grafton by Gi Group Holding.

Frica de nou și schimbare

Cu toate acestea, pe măsură ce efectele recesiunii globale se instalează treptat, în companii există angajaţi care se resemnează pasiv şi rămân, în continuare, în poziţiile actuale, oricât de mare este nepotrivirea între dorinţele, competenţele, ambiţiile sau viziunea lor de viaţă. Astfel, frica de nou şi de schimbare începe treptat să înăbuşe „marea demisie”, iar în locul ei apare fenomenul „demisiei pasive”. Aici intervine abordarea proactivă care poate aduce numeroase beneficii personalului angajat, prin crearea unei imagini pozitive, ce îi poziţionează ca fiind ambiţioşi şi încrezători la interviurile de angajare. În plus, proactivitatea implică, de asemenea, recunoaşterea importanţei dezvoltării competenţelor pe parcursul carierei – un aspect cheie pe piaţa muncii de astăzi.

„Pentru companii compatibilitatea dintre candidaţi şi viitorul loc de muncă este din ce în ce mai importantă. În medie, persoanele care vor intra pe piaţa muncii în 2030 este de aşteptat să îşi reevalueze abilităţile de 8 până la 10 ori pe parcursul vieţii profesionale. Aşadar, intrăm într-o nouă paradigmă în care oamenii sunt acum responsabili de propria capacitate de angajare, iar dorinţa de creştere, dezvoltare şi afirmare într-o companie va aduce beneficii atât angajaţilor cât şi viitorilor candidaţi”, a precizat Elisabeta Moldoveanu.

Majoritatea angajaților, nemulțumiți la locul de muncă

Raportul „Starea forţei de muncă globale, 2022” realizat de Gallup, citat în comunicatul companiei de recrutare, dezvăluie că 85% dintre angajaţi nu sunt mulţumiţi la locul de muncă.

Principalele motive pentru care angajaţii trebuie să adopte proactivitatea în acest an sunt: creşterea ratei locurilor de muncă vacante, nemulţumirea faţă de actualul loc de muncă, recalificarea şi gândirea out of the box. În plus, în peisajul actual al locurilor de muncă, schimbare rapidă, flexibilitatea şi o mentalitate deschisă sunt atuuri de preţ care generează creşterea numărului de locuri de muncă. Conform studiului, un sfert dintre lucrători nu au avut niciodată o conversaţie privind progresul în carieră, rezultatul fiind stagnarea, lipsa de vizibilitate şi experienţă a viitorului candidat.

De asemenea, raportul realizat de Grafton analizează în profunzime barierele ce apar în calea schimbării carierei. Iar una dintre cele mai frecvente este lipsa percepută de timp, care deseori îi împiedică pe angajaţi să avanseze. Însă, cel mai rapid mod în care aceştia pot avansa ţine de dobândirea competenţelor, cea mai valoroasă monedă în peisajul locurilor de muncă de astăzi.