Radu Miruță denunță cumulul excesiv de venituri la vârful companiilor de stat
Ministrul Economiei, Radu Miruță, a oferit detalii în cadrul unui interviu televizat despre sumele impresionante obținute de unii directori din companiile de stat.
Potrivit acestuia, anumite persoane ajung să încaseze lunar mai multe tipuri de remunerații, provenite din diverse funcții ocupate simultan.
Salariul de bază al unui director poate depăși 50.000 de lei, dar pe lângă acesta, se adaugă indemnizația pentru calitatea de membru în consiliul de administrație, în valoare de aproximativ 15.500 de lei, precum și o altă sumă consistentă pentru rolul de administrator special, situată între 17.000 și 20.000 de lei.
„Aici mai e o variantă şi mai proastă, pentru că mulţi dintre oamenii care încasează sumele pe care le prezentaţi dumneavoastră mai sunt, în paralel, administratori speciali, de unde mai ia vreo 20.000 de lei şi unii dintre ei mai sunt suplimentari – unii dintre directorii cu salariile de pe slide-ul anterior.
Adică, ei cumulează, unii dintre ei, venituri din toate cele trei ecrane. Venituri de director – de 40 şi ceva de mii, venituri de consiliu de administraţie – de 15.500, venituri de administrator special, în valoare de 17.000 – 20.000 de lei. Fără probleme şi fără ruşine. Cu asta luptăm”, a declarat Radu Miruță, în cadrul emisiunii „Ediție Specială” de la Antena 3.
Companiile de stat – venituri uriașe, rezultate îndoielnice
În aceeași intervenție, Radu Miruță a menționat și situația specifică a unor companii de stat care, deși au o imagine solidă pe piață, trec prin dificultăți financiare semnificative.
Șantierul Naval Mangalia a fost oferit ca exemplu de companie cu reputație, dar cu o realitate economică complicată. Ministrul a atras atenția asupra faptului că, în ciuda acestor probleme, nivelul indemnizațiilor rămâne extrem de ridicat.

Potrivit lui Radu Miruță, situațiile prezentate nu sunt izolate, ci reflectă o practică frecventă. El a insistat asupra faptului că mulți dintre cei care încasează aceste sume nu se limitează la o singură funcție, ci se regăsesc în mai multe posturi în același timp.
Lista salariilor de top din companiile de stat, prezentată public
Ministrul Economiei a făcut publice și câteva exemple concrete de salarii lunare în cadrul unor companii importante.
- Astfel, directorul de la Cupru MIN SA are un salariu de 49.260 de lei, suma fiind actualizată în februarie 2025.
- Directorul de la Uzina de Produse Speciale Dragomirești câștigă 47.640 de lei,
- Directorul de la Societatea Națională a Apelor Minerale primește lunar 41.509 lei,
- Pentru directorul de la Loteria Română, salariul este de 38.700 de lei,
- La Conversmin SA se înregistrează o remunerație lunară de 18.501 lei.
Radu Miruță a subliniat lipsa de competențe a unora dintre acești conducători, în raport cu sumele pe care le încasează.
„10.000 de euro pentru un om care nu știe formula chimică a produsului respectiv, nu știe derivatele care se produc în fabrica respectivă, reprezintă o pierdere pentru România”, a afirmat ministrul în cadrul emisiunii.
Influența, mai importantă decât banii în unele cazuri
Pe lângă sumele mari de bani, ministrul susține că problema principală o reprezintă influența pe care o dețin acești oameni în interiorul companiilor.
El a declarat că în primele săptămâni în funcție a fost șocat de nivelul veniturilor, însă ulterior a realizat că adevărata miză pentru unii dintre cei aflați în funcții de conducere este puterea de decizie.
Potrivit lui Miruță, mulți dintre cei aflați în aceste poziții urmăresc să își mențină controlul asupra resurselor și proceselor, în detrimentul interesului public.
„Primele două săptămâni m-au mirat sumele astea. Astăzi știți ce mă sperie? Că pe cei care iau sumele acestea, nici nu îi interesează sumele, ci influența pe care o gestionează în dezinteresul statului român, de pe scaunul ăla” a spus ministrul.
Remunerațiile, fără legătură cu performanța companiilor
În finalul interviului, Radu Miruță a subliniat faptul că aceste remunerații nu reflectă neapărat valoarea companiilor sau performanțele înregistrate.
El a atras atenția asupra faptului că, în multe cazuri, nu există o corelație între indicatorii de performanță ai companiilor și salariile celor care le conduc.
„Sumele sunt nesimțite, raportate nu la valoarea companiei, ci la criteriile de performanță”, a mai declarat ministrul Economiei în cadrul aceleiași emisiuni.