România ar putea utiliza grafitul în producția de microcipuri

Potrivit lui Radu Miruță, România este fără îndoială o țară bogată, care dispune de numeroase resurse valoroase. Ministrul Economiei a spus că țara noastră are grafit, care acum 12 ani era folosită în siderurgie, dar în prezent este esențial pentru fabricarea microcipurilor și pentru inteligența artificială.

El a afirmat că România ar trebui să aibă curajul să intre pe această piață, chiar dacă companiile mari investesc miliarde în cercetare și atrag specialiști din întreaga lume.

În opinia sa, natura a oferit României această resursă valoroasă, grafitul, și de aceea țara ar trebui să se implice în acest domeniu, punând resursa sa în valoare alături de investițiile financiare ale marilor companii.

„România e o țară sărăcită, nu e o țară săracă. Resursele astea, mai ales în contextul actual, eu sunt absolut convins că sunt elementul care poate întoarce masa. Avem grafit, care acum 12 ani se folosea pentru cu totul altceva decât e bătălia mondială acum. Atunci se folosea în siderurgie, acum se folosește pentru microcipuri, pentru procesare puternică în inteligența artificială.

De ce să nu avem curaj să spunem că vrem să jucăm și noi acolo? Că ni se pare că sunt aia foarte mari. Sunt mai mari decât noi. Sunt companii cu miliarde de euro doar în cercetare investite. Sunt companii care aduc pe bani grei orice om deștept din lumea asta să lucreze acolo. Dar nu poate să facă ce a lăsat Dumnezeu. Nu poate să facă natura. Nu poate să facă grafitul. Care în România este.

De ce să nu intrăm și noi la masa ei? Sunt ei cu banii lor, noi suntem cu resursa. De ce să nu avem curaj să jucăm acolo?”, a declarat el la RFI.

Radu Miruță a precizat, totodată, că România este cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană și dispune, de asemenea, de rezerve importante de metale rare. Și totuși, spune el, aceste resurse nu sunt exploatate deoarece companiile de stat nu sunt gestionate eficient.

„E bătălia America-Ucraina, vedeți bine, pentru metale. Noi le avem. De ce nu le exploatăm? Pentru că modul în care sunt gestionate aceste companii de stat nu duc la o funcționare eficientă. Nu duc la o funcționare eficientă”, a spus acesta.

Radu Miruță
Radu Miruță  / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Radu Miruță a atras atenția asupra potențialului strategic al grafitului românesc

Recent, Radu Miruță a atras atenția asupra potențialului strategic al grafitului românesc și critică lipsa de viziune din partea conducerii companiilor de stat care gestionează această resursă valoroasă.

Mina de grafit de la Baia de Fier, singura sursă de grafit natural din România, a reintrat în atenția autorităților odată cu preluarea mandatului de către Miruță. Într-un interviu acordat postului Antena 3 CNN, ministrul a subliniat că relansarea exploatării este o prioritate națională, mai ales în contextul în care grafenul, un derivat al grafitului, are un rol esențial în dezvoltarea tehnologiilor bazate pe inteligență artificială.

„Sunt oameni care nu înțeleg potențialul unei resurse pe care o gestionează. Vă dau exemplul grafitului, când s-a închis mina de grafit de la Baia de Fier, s-a închis pentru că nu era rentabil să procesezi grafitul pentru a produce o pastă cu care ungi matrițele din zona de siderurgie”, a explicat Miruță, arătând că, între timp, rolul grafitului s-a transformat radical, mai ales după descoperirea grafenului, material pentru care s-a decernat și Premiul Nobel.

Ministrul a afirmat că România deține grafit cu un nivel de puritate superior celui extras în Norvegia, singura altă țară din Europa care exploatează această resursă. În același timp, China, principal jucător global în domeniu, reușește să producă doar grafen artificial, care este considerat inferior din punct de vedere calitativ față de cel obținut din grafit natural. Mai multe puteți citi aici.