”Dacă acest vârf este însă suficient de mic, sistemul medical îl poate gestiona. Toată speranța noastră și pe ce mizăm este să absorbim toți pacienții în spitale, să-i putem îngriji, să nu avem un număr brusc mai mare, care să depășească numărul de locuri pe care îl avem”, a explicat Moldovan.

Suntem pregătiți

”Conform Planului alb, la vârful epidemiei va fi nevoie ca pacienții pozitivi să fie tratați în spitalele suport și a celor de linie 1 și 2. În terapiile intensive ale spitalelor de linia 1, linia a 2-a și a spitalelor de suport se găsesc mai puțin de 200 de locuri. Spațiul de terapie intensivă destinat pacienților cu COVID 19 este de peste 400 de paturi. Din acești pacienți, 20 la sută sunt ventilați mecanic, deci încă sistemul este capabil să îngrijească pacienți, a arătat secretarul de stat. ”Din fericire, numărul deceselor în România nu este foarte mare, este încă într-o limită acceptabilă comparativ cu celelalte țări europene și comparativ cu potențialul patologic pe care îl generează această epidemie”, a mai punctat Moldovan.

Sărbători în autoizolare

„Este cunoscut momentul sărbătorilor pascale în lumea creștină, în lumea ortodoxă, în care oamenii călătoresc, au tendința să se adune, să petreacă împreună aceste sărbători, este o tradiție milenară care puternice rădăcini în cultura și psihologia poporului român. Este foarte greu de implementat măsuri de natură epidemiologică în această situație, totuși, am făcut campanii de popularizare a acestei idei,Facem apel la toți să înțeleagă că e un moment special în evoluția globală, a planetei, și anul acesta să sărbătorim Paștele în mod restrâns, fiecare la el acasă, dacă este posibil, și să limităm cât se poate de mult contactele și adunările cu oameni, cu familii numeroase, care ar putea pune la risc, care ar putea permite difuzia infecției în populație”, mai spune Horațiu Moldovan.