Cod Galben de ninsori până azi după-amiază. Unde va ninge?

Cod Galben de ninsori! În intervalul 21 aprilie (ora 18:00) – 22 aprilie (ora 12:00), sunt prognozate ninsori semnificative la altitudini de peste 1500 m în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură. Se va depune un strat consistent de zăpadă.

Cod Galben de ninsori
SURSA FOTO: ANM

De altfel, în perioada 21 aprilie (ora 15:00) – 22 aprilie (ora 15:00), se anunță extinderea ploilor din sud-vest, care va cuprinde întreaga țară. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor atinge local 10…15 l/mp.

În regiunile Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în jumătatea de sud a Moldovei se vor înregistra pe arii restrânse peste 30 l/mp. Aversele vor fi însoțite izolat de descărcări electrice. În zonele montane, precipitațiile vor fi mixte. Vântul se va intensifica temporar în sud și sud-est, cu viteze de 45-55 km/h.

Marți, 23 aprilie, ploile se vor reactiva, cu cantități semnificative de apă în zonele montane și în sud-vest. Vântul va fi intens în majoritatea regiunilor, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Ce este un Cod Galben?

Pe perioada Codului Galben, vremea anunțată (vânt intens, ploi însemnate, fulgere, grindină, ninsori consistente, viscol, temperaturi neobișnuit de scăzute sau înalte, polei, ceață) va prezenta riscuri temporare pentru unele activități, însă în rest este tipică pentru intervalul sau regiunea menționate.

Pe perioada Codului Portocaliu, vremea anunțată va fi periculoasă, având un nivel înalt de intensitate.

Pe perioada Codului Roșu, vremea anunțată va fi extrem de periculoasă, având un nivel de intensitate foarte ridicat și efecte devastatoare.

Cod Galben de inundații până azi la ora 16:00

Este alertă de inundații în România, până astăzi la ora 16:00. Codul Galben a venit de la hidrologi duminică seară. Pericolul mare este în Dobrogea.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din Dobrogea (judeţele Tulcea şi Constanţa), cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie.

Atenţionarea hidrologică vizează fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale. Se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare între 22 aprilie (ora 06:00) – 22 aprilie (ora 12:00).

cod galben 22 aprilie
SURSA FOTO: INHGA