Cererea tot mai mare de carburanţi la pompă, venită ca urmare a ridicării restricţiilor impuse de autorităţile din România în timpul perioadelor cele mai grele ale pandemiei, se vede şi în preţuri pe care le plătesc românii pentru un plin.

Mai precis, preţurile la benzină şi la motorină au fost cu 10% mai mari în luna iunie faţă de cele practicate la începutul acestui an.

“E o creștere mult prea mare într-un timp mult prea scurt”

Un fost ministru al Energiei atrage atenţia că asta se va vedea în preţurile tuturor produselor şi serviciilor din România. Răzvan Nicolescu speră că toate aceste creşteri se vor opri curând, pentru că nu este sustenabil, scrie Aleph News.

“Evident că o creștere a prețului carburanților se reflectă într-o creștere a serviciilor de transport, iar apoi se propagă în prețul mai multor produse. Eu sper ca trendul de creștere să se oprească, iar situația asta mi se pare destul de nesustenabilă. (…) Mi se pare că petrolul este la un preț mult prea ridicat”, a declarat Răzvan Nicolescu.

În cazul în care creşterile nu se vor opri, cel mai mult vor fi afectate ţările care, în prezent, îşi ţin jos producţia de petrol, a mai precizat fostul ministru al Energiei.

“Dacă nu se va opri trendul de creștere, tranziția energetică în sectorul de transporturi se va accelera și cel mai mult vor pierde cei din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Rusia, cei care țin producția jos în momentul de față. (…) E o creștere mult prea mare într-un timp mult prea scurt”, a mai spus Nicolescu.

Probleme în rândul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol

Pe de altă parte, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, de obicei aliaţi tradiţionali, se ceartă public la reuniunea OPEC+ privind cotele de creştere a producţiei de petrol.

Reuniunea trebuia finaliză de joi, 1 iulie, dar Emiratele Arabe s-au opus până acum propunerii prelungirii actualului acord susținut de Arabia Saudită, sprijinită de cartel, care restricționează producția de petrol. Summitul a fost amânat din nou luni, a declarat pentru AFP o sursă apropiată de cartel, scrie HotNews.

Din luna mai, cartelul a redeschis timid robinetul de aur negru după ce l-a strâns puternic la începutul pandemiei Covid-19, cu un anumit succes de preț – din punctul de vedere al vânzătorilor – dar aceștia au ridicat din nou producția.