După decizia Guvernului PNL de a desființa ministerul Turismului, acesta fiind reprezentat în prezent doar de un departament în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, patronatele cer înființarea Autorității Naționale pentru Turism (ANT). Aceasta ar urma să fie condusă de un președinte cu rang de secretar de stat.

„Această măsură va duce la dezvoltarea sectorului în viitor, va asigura continuarea și coerența măsurilor reglementate, pentru finalizarea actelor normative aflate în dezbatere publică și dezvoltarea acestor măsuri care s-au dovedit foarte importante pentru economia națională”, spune Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) într-un comunicat transmis sâmbătă.

Președintele FPTR consideră că prin desființarea ministerului, piața de turism va intra „într-un con de umbră”, după ce în ultimii ani a înregistrat creșteri incontestabile.

„După ce turismul a avut parte în ultimii ani de un minister propriu, ceea ce a avut efecte pozitive pentru acest domeniu, în organigrama noului executiv nu se mai regăsește nici ca un nume în coada unui minister mai mare, cum s-a întâmplat cu ani în urmă. Pentru ca sectorul să nu intre într-un con de umbră, fiind reprezentat doar de un departament oarecare în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Patronatele din turism cer Guvernului înființarea unei Autorități Naționale pentru Turism, condusă de un Președinte cu rang de Secretar de Stat”, a declarat Mohammad Murad, președintele FPTR.