Potrivit ministrului următorul pas după aprobare este ca proiectul de lege să fie trimis în regim de urgență către Parlament.

Totodată, Nelu Tătaru a mai precizat și motivul pentru care acest proiect este atât de important.

„De ce este necesar? Este necesar pentru a putea gestiona și controla epidemia prin care trecem. Ați putut observa de vineri până astăzi modificările de observare sau de abordare a tot ceea ce a însemnat carantină, a tot ceea ce a însemnat izolare, chiar și internarea în spitale”, a spus Tătaru, după ședința de Guvern.

Ministrul speră ca acest proiect să fie unul de interes național și de sănătate publică, deoarece are ca scop sănătatea poporului român.

„(…) Suntem într-un moment în care acest proiect de lege a fost aprobat în ședința de Guvern, va merge în regim de urgență în Parlament. Sper ca în interes național, în interes de sănătate publică, sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretare politică”, a adăugat Tătaru.

Ce prevede noul proiect

Întrebat dacă asimptomaticii pot rămâne acasă, potrivit noului proiect de lege, ministrul Nelu Tătaru susține că situația este diferită la fiecare pacient în parte.

„Rămânem pe criterii în care fiecare pacient trebuie tratat în mod particular. Evaluarea personală poate decide evoluția în timp a internării sau nu. E asumarea medicului curant”, a spus Tătaru.

Totodată, șeful DSU a intervenit și a atras atenția că noua lege nu se referă numai la persoanele infectate cu noul coronavirus.

„Ele se pot aplica unei alte boli, epidemii”, a punctat Raed Arafat.

Apel disperat la români

Pe lângă proiectul de lege, ministrul Sănătății face un apel disperat la români după imaginile surprinse în acest weekend pe litoralul românesc. Nelu Tătaru susține că nu este pentru prima oară când vede astfel de imagini, în care românii încalcă regulile de distanțare socială.

„Aceste imagni nu sunt doar din acest weekend, sunt așa de patru weekend-uri. Facem apel la respectarea distanțării fizice. Am fost împiedicați de decizia CCR, care ne-a lăsat fără pârghii”, a spus Tătaru.

Șeful DSU, Raed Arafat a adăugat că există anumite măsuri în regim de urgență care sunt prevăzute în proiect.

„Am prevăzut în proiect să putem lua măsuri imediate în regim de urgență, dar cu validare ulterioară de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență”, a spus Arafat.

Sursă foto INQUAM/Ilona Andrei