Guvernul nu exclude introducerea carantinei! Șeful Cabinetului nu exclude nici măsuri suplimentare, pentru a împiedica răspândirea Covid-19.

Florin Cîțu a vorbit și despre rolul certificatelor verzi, care asigură contextul ca oamenii să-și poată vedea de viață în condiții de siguranță.

Guvernul nu exclude introducerea carantinei! ”Depinde de situație”

Șeful Guvernului a arătat că acolo unde rata de infectare depășește pragul de 6 la mie, va fi instituită carantina.

”Asta înseamnă carantină. În acest moment înseamnă carantină, ne uităm dacă introducem şi alte măsuri, depinde de situaţie.

Ştiţi foarte bine că e mai uşor să carantinezi zone mai mici, oraşe mai mici, comune şi e mai complicat să carantinezi cum ar fi Bucureştiul, de exemplu, sau zona Bucureşti-Ilfov.”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul a precizat că Guvernul nu ia în calcul omologarea testele non invazive pentru copii, ţinând cont că INSP nu a omologat aceste teste, chiar dacă sunt omologate în întreaga Europă.

”Dacă nu sunt omologate, nu avem cum să le luăm în calcul. Aşteptăm de la INSP să îşi aducă omologarea la zi, dacă ele sunt omologate în restul Europei.”, a explicat el.

Rolul certificatelor verzi

”Toate detaliile vor fi la CNCCI, pentru că acolo sunt specialiştii, vor veni şi cei de la Ministerul Sănătăţii, cei de la Ministerul Afacerilor Interne şi acolo veţi avea răspuns la toate întrebările cum să se aplice şi cum se va aplica CNCCI.

În acelaşi timp, dacă există neclarități, chiar și astăzi au fost în şedinţă de guvern, a fost introdusă, de exemplu, o clarificare pentru acele activităţi cu zece persoane în spaţiu… pentru că ele s-ar fi oprit peste 3 la mie.

Am introdus-o şi am reglementat-o şi pe aceasta. Deci vă spun că de fiecare dată, dacă există neclarităţi şi putem să ne asigurăm că activitățile economice sau oamenii pot să-şi vadă de viață în condiții de siguranță, vom lua aceste măsuri.

Acesta este rolul acestor certificate verzi, nu de a restricţiona, ci de a le permite românilor să-şi vadă de viață în condiții de siguranță.”, a mai arătat Premierul.