Potrivit unei declarații din partea Casei Albe, joi, președintele Biden a discutat la telefon cu președintele chinez Xi Jinping despre diverse interese naționale divergente, dar nu a ajuns să discute și despre actuala pandemie provocată de Covid-19, arată The New York Post. 

Administrația SUA a declarat că liderii celor două puteri de nivel mondial au purtat o discuție largă, pe probleme de ordin strategic, asupra cărora interesele noastre sunt convergente, dar și despre probleme în care interesele, principiile și perspectivele noastre sunt divergente.

„Ei au căzut de acord să abordeze ambele genuri de probleme în mod deschis și cât se poate de răspicat”, se arată în declarația Casei Albe. Potrivit unei declarații ulterioare, Biden ar fi subliniat că Statele Unite sunt ferm interesate de pacea, stabilitatea și prosperitatea din regiunea indo-pacifică și în lume, iar cei doi lideri au vorbit și despre responsabilitatea ambelor țări de a se asigura că actuala concurență nu se va transforma în conflict.

Ce a discutat Joe Biden cu Xi Jinping

Aceasta a fost cea de-a doua convorbire telefonică a lui Biden cu Xi începând din luna ianuarie, când președintele și-a preluat funcția, dar este totodată prima după ce serviciile americane de informații i-au prezentat lui Biden un raport în care, timp de 90 de zile, au examinat probele cu privire la originea Covid-19.

Examinarea nu a fost concludentă, astfel încât nu s-a putut afla dacă virusul s-a transmis de la animale la oameni sau a fost o scăpare a cercetărilor din Wuhan, un oraș din centrul Chinei, de unde virusul este originar. Deși guvernul din Beijing a negat vehement teoria unei așa-zise erori de laborator, totodată acesta a refuzat să permită unor oficiali străini din sectorul sănătății să efectueze o anchetă amănunțită pe teritoriul chinez.

Cu ocazia primei convorbiri telefonice, datând din februarie, Casa Albă a informat că Biden și Xi au avut „un schimb de opinii pe tema combaterii pandemiei legate de Covid-19”.

Convorbirea de joi a avut loc în aceeași zi în care Biden a anunțat o serie de reglementări drastice vizând vaccinarea anti-Covid-19, atât la nivelul administrației federale și la cel al companiilor private, afirmând la un moment dat că ”nu este vorba despre libertate sau despre o opțiune individuală”. Statele Unite continuă să se confrunte cu varianta Delta a noului coronavirus, ceea ce, pe parcursul verii, a dus la o creștere a numărului de spitalizări și la o serie de decese.

În pofida tensiunilor dintre Washington și Beijing, Biden și-a exprimat speranța că această îndelungă colaborare cu Xi – una care datează încă de pe vremea când Biden era vicepreședinte – ar putea aduce profituri ambelor țări în privința cooperării lor în anumite domenii, cum ar fi schimbarea climei sau programul nuclear al Coreii de Nord.

Un oficial din partea Casei Albe a spus că Biden i-a spus răspicat lui Xi că nu intenționează să renunțe la politica administrației prin care se exercită presiuni asupra Chinei în privința respectării drepturilor omului.