„Aurul țării să vină acasă. De ce să trebuie stea în afara țării aurul României? De ce să stea bogățiile noastre afară?Adică dacă stă în trezoreria, în seifurile BNR, nu mai este o garanție?”, a răspuns Liviu Dragnea la o întrebare a jurnaliștilor pe acest subiect.

Întrebat dacă, în cazul repatrierii, rezerva de aur ar urma să fie folosită pentru tranzacții, șeful PSD a evitat să dea un răspuns, dar le-a spus jurnaliștilor: „Știți ce nu înțeleg la voi? Totuși, sunteți copii tineri. Cu atâta nonșalanță, cu atâta ușurință, criticați o măsură de a aduce bogăția României în țară”.

„Rezerva de aur a fiecărei țări este o garanție foarte sănătoasă. Este cea mai puternică garanție și cred că e normal să o ai în țara ta. Asta înseamnă, garanția că e la tine acasă”, a mai spus șeful PSD.

Un proiect de lege depus la Senat de Liviu Dragnea si Şerban Nicolae prevede modificarea Legii de funcţionare a BNR. Un singur articol conţine acest proiect: iniţiatorii vor ca 95% din aurul României să fie repatriat.

Circa 60% din rezerva de aur a României se află la Banca Angliei.

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, a explicat, la Digi24, de ce țările își țin parte a rezervei de aur în străinătate.

„Aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat. Rezervele României sunt plasate astfel încât ele să fie protejate și ca valoare, și fizic. Viața unei țări poate cunoaște și momente mult mai dramatice decât cele pe care ni le imaginăm după 3 decade de tranziție într-o Europă care nu a cunoscut un război mare european. Trăim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotrivă, mai periculoase ”, a spus el.