Klaus Iohannis vrea cu orice preț să facă referendum. Din acest motiv, el va va emite decretul de convocare a consultării populare, chiar dacă Parlamentul îi va da sau nu aviz. Dezvăluirea a fost făcută în timpul discuțiilor avute de președinte la Palatul Cotrocen cu reprezentanții opoziției. Decretul pentru convocarea referendumului va fi emis la maximum 20 de zile de la consultarea Parlamentului, au susținut sursele politice participante la consultări, citate de G4media.

Trebuie amintit că Iohannis a transmis, în data de 4 aprilie, președinților Camerei Deputaților și Senatului scrisoarea cu cele două teme pe care intenționează să le supună referendumului. Legea spune că, dacă Parlamentul nu își dă avizul, care este consultativ, în maximum 20 de zile, președintele poate emite decretul de convocare a referendumului.

Potrivit unor surselor, Iohannis a spus și care vor fi cele două întrebări asupra cărora vor trebui românii să se pronunțe prin vot. Acestea vor fi:
“Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”
“Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor?”

”Ne-a spus că se va implica în mod activ în campanie, dar că se va feri să fie asociat cu partidele”, au completat sursele citate. De altfel, cei de la USR i-au cerut lui Iohannis să participe la un miting comun al opoziției (PNL-USR-PLUS), însă președintele nu a spus nici da, nici ba.