Ies la iveală detalii absolut halucinante despre guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Mai exact, despre trecutul acestuia. De mai multe ori s-a aflat că acesta a fost turnător la Securitate. Acum apar noi detalii.

S-a aflat adevărul despre Mugur Isărescu

S-a aflat adevărul despre șeful BNR, Mugur Isărescu. Acesta ar fi fost colaborator al fostei Securități. O spun cei de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cer în justiție ca șefului BNR să i se constate oficial acest statut.

Cu mulți ani în urmă, Mugur Isărescu obținuse un certificat de necolaborator, dar la vremea respectivă nu se știa nimic despre dosarul celui care ar fi avut numele conspirativ ”Manole”.

Mugur Isărescu ar fi fost racolat de Centrala de Informații Externe în 1972, susțin surse din Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. I s-ar fi atribuit numele conspirativ ”Manole”, iar în dosarul său de la CNSAS s-ar regăsi mai multe documente, inclusiv raportul de racolare, conform ProTV.

Aceleași surse spun că acesta a semnat aproape 50 de note informative, unele scrise de mână, despre cetățeni străini, dar și români, în special colegi și colaboratori. Unii s-ar fi plâns de faptul că nu au apă caldă și căldură, alții de cât de prost era transportul în comun. Consilierul guvernatorului are o altă explicație, de-a dreptul incredibilă.

”Domnul guvernator a lucrat 17 ani la Institutul de Economie Mondială. Institutul era monitorizat de Securitate. Fiecare salariat avea obligația să dea rapoarte și se cerea zilnic astfel de rapoarte. Domnul guvernator a scris rapoarte însă așa în care vorbea despre colegi cât de bine vorbesc engleza, cât de buni profesioniști sunt”. a spus Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, conform sursei citate.

Isărescu a fost verificat minuțios de CNSAS. Dacă a fost sau nu colaborator al fostei Securități o poate stabili Curtea de Apel București. Potrivit unor surse din CNSAS, Mugur Isărescu ar fi fost extrem de abil și meticulos atunci când întocmea notele informative și nu ar fi ezitat să își facă propria nota informativă, în momentul în care a primit o invitație la o bursă de studii în Marea Britanie.

Mugur Isărescu nu a comentat până acum deloc procedura declanșată împotriva lui de CNSAS la Curtea de Apel. Purtătorul de cuvânt la BNR susține însă că șeful BNR nici nu ar avea ce să comenteze, câtă vreme nu i s-a comunicat încă oficial nimic despre deschiderea procesului. Isărescu așteaptă să afle ce dovezi sunt împotriva lui pentru ca apoi să își apere imaginea în fața judecătorilor.

Sursa foto INQUAM / Octav Ganea