Echipa de cercetare de la Universitatea din Edinburgh și de la Public Health Scotland a analizat datele a 5,4 milioane de persoane din Scoția în perioada 1 aprilie – 27 septembrie 2021.

Folosind datele de pe platforma de supraveghere EAVE II COVID-19 de la nivelul întregii Scoții, studiul vine cu concluzii noi privind eficiența vaccinurilor în prevenirea deceselor, scrie The Print.

Pfizer, 90% eficient, AstraZeneca, 91% eficiență

În perioada de observație, 115.000 de persoane au fost testate pozitiv cu COVID-19 printr-un test PCR efectuat în comunitate, în aceeași perioadă fiind înregistrate 201 decese din cauza virusului.

Studiul a constatat că vaccinul Pfizer-BioNTech este 90% eficient, iar cel de la AstraZeneca este 91% eficient în prevenirea deceselor la persoanele care au primit ambele doze, dar care s-au infectat.

”Vaccinarea oferă o protecție atât de ridicată în ceea ce privește decesul”

„Cu varianta Delta devenită tulpina dominantă în întreaga lume, și care prezintă un risc mai mare de spitalizare decât variantele anterioare observate în Marea Britanie, poate fi liniștitor să vedem că vaccinarea oferă o protecție atât de ridicată în ceea ce privește decesul, la scurt timp după a doua doză”, declară Profesorul Aziz Sheikh, director al Institutului Usher al Universității din Edinburgh și conducătorul studiului EAVE II.

Cercetătorii au definit decesul provocat de COVID-19 drept descesul înregistrat în termen de 28 de zile de la efectuarea unui test PCR pozitiv.

Studiul trebuie repetat și în alte țări, cu un timp mai mare de urmărire

Autorii studiului spun că, pentru a spori încrederea în aceste observații timpurii, studiul trebuie repetat și în alte țări, cu un timp mai mare de urmărire după vaccinarea completă.

”Descoperirile noastre sunt încurajatoare pentru că arată că vaccinul rămâne o măsură eficientă în protejarea noastră și a celorlalți de un posibil deces cauzat de cea mai dominantă variantăCOVID-19 ”, a declarat profesorul Chris Robertson, de la Universitatea din Strathclyde și Public Health Scotland.

„Este foarte important să validați aceste rezultate și cu alte studiii de urmărire”, a adăugat Robertson.

Noi date anunțate luna trecută de CDC susțin că persoanele complet vaccinate sunt de 11 ori mai puţin susceptibile să moară din cauza COVID-19 şi de 10 ori mai puţin susceptibile să fie spitalizate, după ce varianta Delta a devenit tulpina dominantă a virusului în SUA.