Rusia reacționează dur la acuzațiile de furt ale vaccinului AstraZecenca: Macheta Sputnik V a fost dezvoltată din 2012

Jurnaliștii de la cunoscuta publicație britanică ”The Sun” au scris un articol în care acuzau Rusia că a furat formula vaccinului AstraZeneca, vaccin împotriva coronavirusului, și ar fi folosit-o pentru a produce propriul vaccin anti-COVID, Sputnik V.

În acest context, academicianul Ghennadi Onișcenko a comentat articolul respectiv, precizând că jurnaliștii acestei publicații ar trebui să fie supuși unui examen psihologic, în timp ce angajații MI-6 ar trebui concediați pentru că și-au pierdut aptitudinile profesionale.

”Eu propun ca jurnaliștii de la The Sun să fie trimiși să-și facă un examen psihologic, iar angajații MI-6 să fie dați afară pentru că și-au pierdut aptitudinile profesionale. Macheta acestui tip de vaccin a fost dezvoltată încă din 2012, când la noi a apărut MERS – sindromul respirator din Orientul Mijlociu. Este așa-numitul tip de vaccinuri vectoriale”, spune academicianul și fostul șef al Rospotrebnadzor.

Acesta a mai spus că vaccinul Sputnik V a fost dezvoltat încă din 2012, însă nu a ajuns la faza de testare pentru că nu a mai fost nevoie, relatează publicația Vzgliad, citată de veștidinrusia.ro.

”Învechit, MI-6, care nu a ieșit cu nimic în evidență, a decis să iasă cu o asemenea informație mincinoasă. Iar dacă la ei cineva fură ceva, descurcați-vă voi între voi”, a spus expertul.

Fondul pentru Investiții Directe al Rusiei (RFPI) spune că articolul se încadrează la categoria știrilor false

Despre articolul celor de la The Sun a comentat și Fondul pentru Investiții Directe al Rusiei (RFPI) care spune că presupusul furt este un fake și nu are nicio semnificație științifică.

”Materialul din The Sun este o altă știre falsă și o minciună sfruntată, bazată pe surse anonime. Povestea inventată de tabloidul The Sun este promovată de adversarii succesului unuia dintre cele mai eficace și sigure vaccinuri anti-COVID-19 din lume, iar noi considerăm că astfel de atacuri sunt total lipsite de etică, deoarece subminează eforturile globale de vaccinare. De asemenea, ele nu au nici un sens științific, deoarece Sputnik V și AstraZeneca folosesc platforme diferite”, a precizat RFPI într-un comunicat postat pe pagina Fondului de pe rețeaua Telegram.

În același timp RFPI mai spune că vaccinul rusesc anti-coronavirus se bazează pe platforma de adenovirus uman, în timp ce AstraZeneca a bazează pe platforma de adenovirus uman. Fondul pentru Investiții Directe al Rusiei mai spune că echipele ”Sputnik V” și AstraZeneca efectuează teste clinice comune în parteneriat, pentru folosirea combinată a celor două vaccinuri și au publicat informații privind siguranța și eficacitatea acestor studii ale lor.

La rândul lui, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a comentat și el acest articol, subliniind că publicația ”The Sun este una foarte cunoscută, dar profund neștiințifică. Așa și tratăm astfel de articole”.