Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt a adoptat Hotărârea nr. 38/07.10.2020 cu privire la introducerea de restricţii în vederea combaterii şi prevenirii răspândirii infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul judeţului.

Astfel, pentru localităţile care înregistrează o rată a incidenţei cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile mai mare de 1,5/1.000 locuitori, respectiv municipiul Caracal (rata de incidenţă -2,37) şi comuna Cezieni (rata de incidenţă – 4,94), se dispun următoarele măsuri:

– Suspendarea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor;

– Suspendarea activităţii restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru clienţii cazaţi în hotel;

– Suspendarea activităţii cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;

– Suspendarea activităţii în spaţii închise pentru cinematografe şi teatre.

Aceste măsurile intră în vigoare începând cu data de 08.10.2020 şi se menţin până la data atingerii unei incidenţe cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori.

Pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de preparare a hranei se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

De asemenea, toate unităţile de învăţământ de pe raza municipiului Caracal vor trece în scenariul 2 – scenariul galben de funcţionare, începând cu data de 09.10.2020, până la data atingerii unei incidenţe cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile mai mică de 1,0/1000 de locuitori (scenariul 1) sau mai mare de 3,0/1000 de locuitori (scenariul 3). Menţionăm că unităţile de învăţământ din comuna Cezieni funcţionează conform scenariului 2 de la începutul anului şcolar 2020-2021.

Prin hotărârea CJSU de astăzi, a fost introdusă şi obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani şi care staţionează în spaţiul public deschis, pe o rază de 100 m în jurul căilor de acces ale unităţilor de învăţământ din judeţul Olt.

Această măsură se aplică în intervalul orar de desfăşurare al cursurilor şcolare, respectiv între orele 7:30 şi 19:30, în vigoare începând cu data de 09.10.2020 şi se menţine pe perioada stării de alertă. Pentru punerea în aplicare a acestei măsuri, autorităţile administraţiei publice locale/conducerea unităţilor de învăţământ marchează, prin mijloace adecvate, perimetrul de 100 m din jurul căilor de acces ale unităţilor de învăţământ.

Tot în şedinţa CJSU Olt de astăzi au fost modificate şi actualizate scenariile de funcţionare a unor unităţi de învăţământ din judet.

Tulcea

Recomandările survin creşterii incidenţei cazurilor confirmate pozitiv cu noul coronavirus, sunt valabile în următoare 14 zile şi îi vizează atât pe angajaţii instituţiilor publice cât şi pe cei din societăţile comerciale.

„Toate instituţiile publice şi private, precum şi operatorii economici care-şi desfăşoară activitatea în localităţile menţionate au obligaţia de a organiza programul de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, se recomandă decalarea programului de lucru cu scopul de a evita aglomerarea la locul de muncă”, se arată în hotărârea făcută publică pe site-ul Instituţiei Prefectului – Judeţul Tulcea.

CJSU recomandă interzicerea organizării de evenimente private, scurtarea duratei slujbelor în biserică şi pe cât posibil desfăşurarea în curtea bisericii, precum şi purtarea măştii de protecţie în aer liber atât în zonele aglomerate, cât şi în spaţiile închise.

„Direcţia de Sănătate Publică Tulcea va efectua în regim de urgenţă pliante cu recomandări privind măsurile de prevenţie şi le va transmite către medicii de familie şi asistenţii medicali comunitari, precum şi transmiterea pe e-mail către toate primăriile”, se mai arată în hotărârea CJSU.