Se adâncesc îngrijorările SUA în raport cu atitudinea Rusiei față de Ucraina. Un semnal de alarmă în acest sens a venit din partea generalului american Mark Milley, preşedintele Statului Major Comun.

Potrvit BBC, acesta este de părere că o invazie rusă a Ucrainei ar fi “îngrozitoare”. Totodată, el a mai subliniat faptul că o astfel de mișcare făcută de Rusia, s-ar solda cu un număr semnificativ de victime. În acest sens, de teama îngrijorărilor care se tot accentuează, el a descris trimiterea a 100.000 de soldaţi ruşi lângă graniţa cu Ucraina ca fiind cea mai mare de la Războiul Rece.

O reacție în acest sens a venit și din partea secretarului american al Apărării, Lloyd Austin. Potrivit oficialului american, acest conflict poate fi evitat prin utilizarea diplomaţiei.

De menționat este faptul că îngrijorările SUA vin în ciuda faptului că Rusia neagă planurile de invadare şi spune că sprijinul SUA pentru Ucraina este o ameninţare.

Declarațiile celor doi oficiali americani au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizate la Pentagon la finalul săptămânii. “Dacă acest lucru s-ar dezlănţui asupra Ucrainei, ar fi foarte semnificativ şi ar duce la un mare număr de victime”, a declarta Milley.

Totodată, el a mai subliniat faptul că lupta în zonele aglomerate ar fi “oribilă, ar fi groaznică”, a adăugat generalul Milley.

Conflictul poate fi oprit doar de Vladimir Putin

La rândul său, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA s-au angajat să ajute Ucraina să se apere, inclusiv prin furnizarea de mai mult armament. Totodată, el a adăugat că conflictul nu este unul invetivabil și încă mai este timp.

“Conflictul nu este inevitabil. Mai există timp şi spaţiu pentru diplomaţie”, a spus Austin, cerând preşedintelui rus Vladimir Putin să detensioneze situaţia.

Oficialul american a adăugat că nu există motive pentru care situația să devină un conflict, iar Vladimir Putin ar putea spune stop.

“Nu există niciun motiv ca această situaţie să se transforme în conflict… El poate ordona trupelor sale să plece”, a adăugat el.

Amintim faptul că tot în cursul zilei de vineri, preşedintele Biden a anunțat la rândul său că va trimite un număr mic de soldaţi în Europa de Est în “termen apropiat”, pentru a consolida prezenţa NATO în regiune. Pe de altă parte, acesta nu a precizat unde vor fi staţionaţi şi nici când vor ajunge.

Trebuie menționat faptul că, la începutul acestei săptămâni, Pentagonul a declarat că sunt 8.500 de soldaţi sunt în alertă, pregătiţi să fie dislocaţi în scurt timp.