Un nou mesaj din partea Rusiei pentru Ucraina!

Negocieri directe între Putin şi Zelenski pentru detensionarea situaţiei?

Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, Moscova este gata să-l primească la discuţii pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cele două părţi ar urma să discute despre normalizarea relaţiilor bilaterale.

Totuşi, Rusia pune şi condiţii. Dacă liderul de la Kiev îşi doreşte să ridice şi problema regiunii Donbas din sud-estul Ucrainei, atunci ar trebui să vorbească mai bine cu Grupul de Contact, , transmite agenţia TASS.

Reamintim că acest grup este format din reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei şi ai OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa).

“Președintele rus a spus: dacă Zelenski vrea să discute despre normalizarea relațiilor bilaterale care sunt afectate de «acțiunile unilaterale ale regimului său» – iar noi, bineînțeles, am reacționat la aceste acțiuni – suntem pregătiți pentru asta, nicio problemă.

Lăsați-l să vină la Moscova, Soci sau Sankt Petersburg, unde este de acord, dar dacă dorește să discute despre Donbas, ar trebui să apeleze la Grupul de Contact, care printr-o decizie a formatului Normandia ar trebui să ia în considerare toate problemele de reglementare direct între Kiev și Donețk, Kiev și Lugansk”, a declarat Serghei Lavrov, într-un interviu acordat vineri, 28 ianuarie.

Preşedintele Ucrainei trebuie să corecteze “distrugerea” iniţiată de către el şi predecesorii săi

Şeful diplomaţiei ruse a mai criticat şi atitudinea preşedintele Volodimir Zelenski cu privire la Republicile Populare Donețk și Lugansk.

Atunci când preşedintele Ucrainei susține că nu dorește să discute cu reprezentanții acestor două republici, “acest lucru este rău, dar este rău pentru criza intra-ucraineană”, spune Lavrov.

Ministrul rus de Externe a adăugat că Vladimir Putin este gata să ia în considerare o normalizare a relaţiilor cu Ucraina, dacă Zelenski va corecta “distrugerea” iniţiată de către el şi predecesorii săi.

“În ceea ce privește relațiile noastre, dacă are ceva de spus și [înțelege] cum să corecteze «distrugerea» inițiată de Kiev – de către Zelenski și predecesorii săi – suntem gata să luăm în considerare acest lucru. Președintele (Vladimir Putin – n.red.) a indicat clar acest lucru”, a mai precizat Serghei Lavrov în interviul de vineri.