Este o chestiune de timp până când Rusia va declanșa războiul. Aceasta este părerea șefului serviciilor de informaţii germane. El este mai mult ca sigur că Vladimir Putin este pregătit să atace Ucraina. În opinia şeful Serviciilor de informaţii germane (BND), Bruno Kahl, conducerea de la Kremlin nu a luat decizia dacă va face acest lucru

Kahl a făcut mai multe comentarii pe fondul tensiunilor în creştere între Moscova şi Kiev. El este de părere că decizia de a ataca nu a fost luată deocamdată. Șeful serviciilor de informaţii germane a dat toate aceste informații într-un interviu pentru agenţia de presă britanică.

“Criza poate evolua în mii de feluri”, a spus Kahl. El a ținut să sublinieze ca posibile scenarii acţiuni ruse pentru destabilizarea guvernului de la Kiev sau măsuri de sprijinire a separatiştilor din estul Ucrainei. În același timp, și-a exprimat dubii despre viabilitatea unei alianţe durabile între Rusia şi China.

Cât de sigură e o alianță Rusia-China

Mai mult, șeful serviciilor de informaţii germane a refuzat ca, în contextul situației tensionate actuale, să facă vreun comentariu legat de ce fel de sancţiuni ar trebui adoptate împotriva Rusiei în cazul unui atac. Pe de altă parte, şeful BND din Germania a exprimat dubii despre viabilitatea unei alianţe durabile între Rusia şi China, întrucât interesele celor două ţări diferă destul de mult.

“Pe termen lung, ursul rusesc nu se va simţi comfortabil în ghearele dragonului chinezesc”, a spus Bruno Kahl.

Trebuie amintit că, cu o săptămână înainte de deschderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, ministrul chinez de Externe Wang Yi a discutat la telefon cu omologul său american Antony Blinken despre Ucraina. Potrivit celor relatate, ministrul chinez ar fi transmis că Îngrijorările rezonabile ale Rusiei în domeniul securităţii trebuie să fie luate în serios

Putin pleacă la Beijing

„Îngrijorările rezonabile ale Rusiei în domeniul securităţii trebuie să fie luate în serios şi să primească o soluţie”, i-a spus Wang Yi lui Antony Blinken, potrivit unui comunicat difuzat de către Ministerul chinez de Externe. Această luare de poziţie are loc la o zi după ce Statele Unite şi NATO au respins principala revendicare a Rusiei – şi anume de a se angaja să refuze o aderare la Alianţa Nord-Atlantică a Ucrainei.

În plus, Vladimir Putin urmează să se deplaseze la Beijing în luna februarie pentru convorbiri cu omologul său chinez Xi Jinping, temele principale ce vor fi abordate fiind securitatea europeană şi dialogul Rusiei cu NATO şi SUA.