Rusia a făcut apel marţi la israelieni şi palestinieni să declanşeze “negocieri directe” pentru a ajunge la un compromis “reciproc acceptabil”, după prezentarea planului de pace al lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, relatează AFP.

“Trebuie declanşate negocieri directe pentru a ajunge la un compromis reciproc acceptabil. Nu ştim dacă propunerea americană este reciproc acceptabilă sau nu. Trebuie să aşteptăm reacţia părţilor”, le-a declarat agenţiilor ruse de ştiri adjunctul ministrului rus de Externe, Mihail Bogdanov.

“Important este ca palestinienii şi arabii să-şi exprime părerile”, a adăugat el, precizând că Moscova va “studia” planul american.

Trump: O soluţie realistă cu două state, un progres istoric

Preşedintele american Donald Trump şi-a prezentat marţi planul de pace pentru Orientul Mijlociu bazat pe o soluţie cu “două state”, dar care prevede acordarea unui număr de concesii Israelului care foarte probabil vor provoca reacţii vehemente în tabăra palestiniană. Planul a fost deja respins de gruparea Hamas, care conduce Fâşia Gaza.

“Viziunea mea prezintă o oportunitatea câştigătoare pentru ambele părţi, o soluţie realistă cu două state care rezolvă riscul pe care îl prezintă un stat palestinian pentru securitatea Israelului”, a declarat Donald Trump la Casa Albă. El a caracterizat propunerea sa drept un “progres istoric”, care a fost precedat de un “proces lung şi laborios”, scrie Agerpres.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu este aşteptat miercuri la Moscova pentru a-i prezenta planul de pace american lui Vladimir Putin.

Rusia a anunţat în mai multe rânduri că este gata să găzduiască discuţii directe între israelieni şi palestinieni, notează AFP.