”Aparatele vor survola țările Alianțe. În același timp însă, dronele vor putea privi mult dincolo de granițele NATO. Prin urmare, vom putea intra în posesia unor informații foarte prețioase despre ce se petrece, de fapt, acolo”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Două drone, care reprezintă o versiune perfecționată a aparatului fără pilot Global Hawk, sunt testate, în prezent, în Sicilia.

În cursul acestui an, în Italia vor fi deplasate alte trei asemenea drone, scrie publicația norvegiană VG, citată de DCbusiness.ro. În total, Alianța a cumpărat cinci aparate. După toate probabilitățile, după numeroase teste, noul sistem de strângere de informații și supraveghere va intra în acțiune în 2022.

Dronele pot rămâne în aer 30 de ore fără alimentare. De la o altitudine de 18 kilometri, dispozitivele radar și senzorii ale acestor aparatee vor transmiste imagini clare a ceea ce se petrece la sol. Piloții vor rămâne la bazele din Sicilia și vor lucra în schimburi de câte patru-șase ore. Decolând din Italia, dronele vor ajunge în doar câteva ore la Finnmark, în Norvegia, de unde vor monitorizare, de la înălțime, teritoriile din jur pe o rază de 200 de kilometri.

Jens Stoltenberg spune că dronele NATO oferă Alianței un avantaj unic. Nici Rusia, nici China nu dispun de avioane care să lucreze de la o asemenea altitudine. ”Statele Unite sunt singura țară din lume care au așa ceva”, a adăugat șeful NATO, precizând că, ”dacă am fi avut așa ceva în 2014, când Rusia a folosit forța împotriva Ucrainei și a anexat Crimeea, am fi deținut informații mai precise”.

Sursa citată precizează că toate fotografiile realizate de drone vor fi stocate într-o arhivă, pentru ca, ulterior, să fie comparate cu imagini mai proaspete, identificând, astfel, diferențele. În acest scop, NATO va folosi inteligența artificială, pentru operativitate. ”Spre deosebire de fotografiile de satelit, imaginile de radar și senzori nu depind de vreme și întuneric. În plus, informațiile vor fi trimise tuturor celor 29 de state NATO”, subliniază VG.