NATO este „o alianţă militară de succes”, iar România va lucra pentru ca Organizaţia să fie „şi mai puternică”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

„NATO este o alianţă militară de succes şi vom continua să lucrăm strâns împreună cu ceilalţi aliaţi pentru ca ea să fie şi mai puternică”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a vorbit şi de angajamentul României de alocare a 2% din PIB pentru Apărare. „Vom continua pentru consolidarea posturii de apărare şi descurajare, mai ales pe flancul estic”, a evidenţiat Iohannis.  Totodată, Iohannis a spus că România susţine o „implicare sporită a NATO în Orientul Mijlociu”, transmite Agerpres.

Mesajul lui Iohannis pentru ambasadori

Preşedintele Klaus Iohannis i-a asigurat, joi, pe ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti că va urmări şi în continuare ca România să rămână pe plan extern un vector de stabilitate şi un promotor ferm al democraţiei.

„Vă asigur cu toată responsabilitatea că voi urmări şi în continuare ca România să rămână pe plan extern un vector de stabilitate şi un promotor ferm al democraţiei”, a spus şeful statului, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

El le-a mulţumit ambasadorilor străini pentru colaborare şi şi-a exprimat toată încrederea în consolidarea relaţiilor în următorii cinci ani.

Şeful statului a arătat că 2019 a fost un an important şi încărcat de simbolism pentru România, amintind de evenimente care au avut loc anul trecut.

„Pe lângă cele două momente istorice (…), Summitul de la Sibiu şi vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc în România, aş aminti recenta aniversare a 30 de ani de la Revoluţia prin care poporul român şi-a redobândit libertatea, dar şi referendumul pentru Justiţie, pe care l-am convocat şi care a fost câştigat de societatea românească, pe deplin matură în apărarea valorilor statului de drept, precum şi alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. Acestora li se adaugă prima preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, exercitată cu succes şi cu rezultate importante, care a adus României un capital de imagine consolidat, inclusiv prin Declaraţia de la Sibiu, care a pus bazele Agendei Strategice a Uniunii pentru următorii 5 ani. De asemenea, anul 2019 a adus României un Guvern care rezonează cu preşedintele în toate dimensiunile guvernării, inclusiv în ceea ce priveşte politica externă”, a spus Iohannis.