Țările occidentale sunt perfect conștiente de faptul că Crimeea este parte a Rusiei și încearcă doar să joace alături de actualele autorități din Ucraina, a declarat, joi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, răspunzând la întrebarea când vor recunoaşte țările occidentale statutul regiunii Crimeea.

Lavrov: Toți sunt perfect conștienți de faptul că Crimeea este teritoriu rus

„Toți sunt perfect conștienți de faptul că Crimeea este teritoriu rus. Și doar pentru a ne dezechilibra, încearcă să joace alături de acțiunile și planurile deschis rasiste, neonaziste și cele ale actualului regim de la Kiev”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, potrivit agenţiei TASS.

„Dacă partenerii noștri occidentali sunt nevoiți să-și ascundă conștientizarea deplină a realității în spatele dorinței de a juca împreună cu aceste instincte primitive ale actualului guvern ucrainean, atunci îmi pare rău pentru ei”, a continuat Lavrov.

Ministrul rus de Externe a amintit că cei care au efectuat lovitura de stat în Ucraina, în februarie 2014, au declarat cu voce tare că rușii nu vor gândi și nu vor vorbi niciodată în ucraineană și, prin urmare, rușii ar trebui expulzați din Crimeea.

„La vremea aceea părea un fel de mentalitate primitivă, dar iată acum câteva săptămâni președintele ucrainean Volodimir Zelenski a repetat exact acelaşi lucru”, a subliniat Serghei Lavrov.

Tensiuni între Rusia şi Belarus pe tema regiunii Crimeea

Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat luni că va „recunoaște Crimeea” atunci când „ultimul oligarh din Rusia va începe să furnizeze produse acolo”. În același timp, el a mai declarat că are „mâinile libere”, astfel încât este posibil să treacă peste Memorandumul de la Budapesta.

Ulterior, Secretarul de stat al Statului Unional Rusia-Belarus, Dmitri Mezențev, a declarat că se așteaptă ca realitățile actuale și viitoare să permită Minskului să ajungă la un format optim de interacțiune cu Crimeea.

Serghei Lavrov i-a răspuns imediat lui Lukașenko, reamintindu-i că peninsula, ca parte a Rusiei, face parte din Statul Unional cu Belarus, notează RIA Novosti.

„Avem un acord privind Statul Unional cu Belarus; acesta este în vigoare din 1999. În conformitate cu prezentul acord, teritoriul Statului Unional este teritoriul Republicii Belarus și al Federației Ruse în conformitate cu legislația lor.

Conform legislației noastre, Republica Crimeea este teritoriul Federației Ruse și face parte din Statul Unional, împreună cu prietenii noștri din Belarus”, a precizat şeful diplomaţiei ruse.