Rusia nici nu vrea să se gândească să introducă trupe în Afganistan pe fondul consolidării pozițiilor grupării teroriste a talibanilor, interzisă în Federația Rusă. Anunțul a fost făcut chiar de către șeful Ministerului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Planul Rusiei din Afganistan

Mai mult, Lavrov a exlus posibilitatea unor lovituri punctuale asupra unor poziții de pe teritoriul acestei țări, scrie Kommersant.

”Nimeni nu vorbește despre nici un fel de lovituri punctuale pe teritoriul Afganistanului, nimeni nici măcar nu se gândește să invadeze Afganistanul”, a răspuns Lavrov la întrebarea agenției Interfax dacă Rusia exclude desfășurarea acolo a unei prezențe militare permanente sau analizează varianta unor atacuri punctuale.

”Ne confundați cu americanii sau cu acea experiență ”rămasă nouă” din perioada sovietică”, a adăugat ministrul.

Rusia susţine că respectă tratatele

Șeful diplomației de la Moscova a menționat că Rusia își menține obligațiile față de membri ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, n.r.), inclusiv față de Tadjikistan și Kîrgîzstan, care au graniță comună cu Afganistan.

”În cazul oricărei agresiuni împotriva vreunuia dintre membri ODKB, se convoacă fără întârziere consultări pentru a determina măsurile de reacție pentru a suprima această agresiune”, a spus șeful MAE rus. Lavrov a spus, totodată, că Rusia nu a propus Statelor Unite să-i folosească bazele din Tadjikistan și Kîrgîzstan. ”Nu putem invita la o bază care este parte a forțelor ODKB fără înștiințarea aliaților noștri”, a menționat el.

După cum amintește Kommersant, situația din Afganistan s-a agravat după ce NATO a început să-și retragă trupele. În condițiile create, astfel, în regiune, baza rusă din Tadjikistan va primi, până la sfârșitul lunii iulie, 17 mașini blindate de luptă.

În același timp, reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru Afganistan, Zamir Kabulov, a declarat că pe talibani nu îi interesează teritorii din afara Afganistan, iar prezența lor în nordul țării ar putea fi ”un factor pozitiv” pentru partenerii Rusiei.