Răsturnare de situație! Se răzgândește Kievul? Declarațiile vicepremierului ucrainean, Oleksi Reznikov, privind amplasarea unor mijloace americane de apărare antiaeriană pe teritoriul ucrainean nu ar trebui luate, deocamdată, în serios, ci ar trebui luată în considerare poziția oficială a Kievului, a declarat, miercuri, în timpul unui briefing, secretarul de presă al președintelui Ucrainei, Serhi Nikiforov.

„Cred că această declarație a lui Reznikov ar trebui interpretată nu ca o intenție, ci ca o posibilitate ipotetică de consolidare a securității în Ucraina.

Răsturnare de situație! Se răzgândește Kievul? Invitarea americanilor în Ucraina, neclară

Nu este adevărat că Ucraina intenționează, în mod serios, să recurgă la invitarea americanilor și la stabilirea unor baze militare pe teritoriul ucrainean în viitorul apropiat” – a declarat Nikiforov.
Acesta a subliniat că astfel de decizii depind „nu numai de cuvinte”, ci și de consensul în societatea ucraineană, de dorința NATO, „de disponibilitatea de a accepta faptul că orice pași în această direcție va mânia foarte mult” Rusia.

„Prin urmare, cred că aceasta este doar o reflecție asupra modului în care am putea consolida securitatea în Ucraina, în regiune” – a adăugat secretarul de presă al președintelui ucrainean.

Nikiforov nu a putut să răspundă la întrebarea dacă președintele Volodimir Zelenski va ridica această problemă la întâlnirea cu președintele american, Joe Biden, în timpul vizitei la Washington, care este programată pentru 30 august.

„Dacă o astfel de problemă va fi ridicată în timpul discuțiilor, vă vom informa imediat despre acest fapt” – a subliniat Nikiforov, potrivit Agenției Tass.

Kievul este îngrijorat de presupusele intenţii ale Moscovei

Ucraina a propus Statelor Unite ale Americii să desfăşoare sisteme americane de apărare antiaeriană pe teritoriul său, a declarat vicepremierul pe probleme de reintegrare a teritoriilor necontrolate din Ucraina, Oleksi Reznikov, în timpul unei întâlniri cu şeful Fundaţiei americane „Jamestown”, Glen Howard, efectuate în cadrul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii.

„Este important să extindem pachetul de securitate pentru Ucraina. În primul rând, prin desfăşurarea unor forţe de apărare aeriană, chiar şi prin desfăşurarea unei subunităţi americane. Legislaţia noastră permite acest lucru” – a declarat, marţi, vicepremierul ucrainean, citat de serviciul de presă al ministerului său.

Potrivit afirmaţiilor lui Reznikov, Kievul este îngrijorat de presupusele intenţii ale Federaţiei Ruse de a amplasa arme nucleare în Crimeea.

„Rusia a ocupat deja de facto Marea Azov şi a schimbat complet echilibrul în Marea Neagră, pe care a militarizat-o complet. Suntem îngrijoraţi în special de acţiunile Federaţiei Ruse care vizează pregătirea Crimeii pentru desfăşurarea de arme nucleare acolo” – a argumentat acesta.

Sursă foto: Dreamstime.