Rusia cere Marii Britanii să nu își mobilizeze trupele în Ucraina

Rusia avertizează! Vineri, Dmitri Medvedev, un apropiat al lui Vladimir Putin, și fost președinte al Federației Ruse, a emis o avertizare dură.

Potrivit lui, Moscova va interpreta orice încercare a Marii Britanii de a trimite trupe militare în Ucraina ca pe o declarație de război împotriva statului rus, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Comentariile au fost exprimate de către fostul președinte rus, Dmitri Medvedev. Totul vine în contextul unei vizite a premierului britanic Rishi Sunak la Kiev.

Scopul acestei vizite a fost de a anunța o majorare a sprijinului financiar militar pentru Ucraina, destinat achiziționării de noi drone militare.

„Sper că dușmanii noștri eterni – britanicii aroganți – înțeleg că desfășurarea unui contingent militar oficial în Ucraina ar fi o declarație de război împotriva țării noastre”, a transmis Medvedev pe platforma Telegram.

Prin viziunea sa, pe care o face deseori publică, Medvedev, spun diplomații, oferă o perspectivă asupra mentalității de la vârful Kremlinului.

Tot vineri, fostul președinte a întrebat cum ar reacționa opinia publică occidentală în cazul în care delegația condusă de Sunak ar fi supusă unui atac cu muniție cu dispersie în inima Kievului.

El a menționat că astfel de incidente au avut loc recent, avându-i ca victime pe civilii ruși din orașul Belgorod.

dmitri medvedev vladimir putin
SURSA FOTO: Dreamstime

Belgorod a fost puternic bombardat dinspre Ucraina

Belgorod este localizat în sudul Rusiei. Orașul se află în apropierea graniței cu Ucraina. El a fost supus atacurilor cu rachete și drone ucrainene în ultimele câteva luni.

În legătură cu incidentul menționat de Medvedev, acesta a avut loc pe 30 decembrie. Autoritățile ruse au comunicat că cel puțin 20 de civili, printre care doi copii, au pierit. În plus, alte 111 persoane au suferit răni. Totul, într-un atac calificat de Rusia drept „nediscriminatoriu”, efectuat de Ucraina prin utilizarea bombelor cu dispersie.

Pe 30 decembrie 2023, Kremlinul a raportat că au fost interceptate și doborâte 32 de drone ucrainene. S-a întâmplat în spațiul aerian de deasupra regiunilor Briansk, Oriol, Kursk și Moscova. Pe lângă aceasta, sistemele antiaeriene ruse au reușit să distrugă 13 rachete ucrainene deasupra regiunii Belgorod, în proximitatea frontierei cu Ucraina.

Conform informațiilor furnizate de surse anonime citate de postul de știri ucrainean RBC-Ucraina, s-a afirmat că forțele ucrainene au ripostat prin direcționarea focului către obiectivele militare din Belgorod. Acțiunea a fost o replică la amplele bombardamente efectuate de Rusia asupra orașelor ucrainene în ziua anterioară.

În timpul președinției sale între 2008 și 2012, Medvedev a adoptat o imagine de modernizator liberal, dar în prezent, el a evoluat către una dintre cele mai puternice poziții antioccidentale din cadrul Kremlinului.