Gigantul rus Gazprom a amenințat în această săptămână că va tăia livrările de gaze către Ucraina din cauza unei dispute legate de decizia Moscovei de a începe livrări direct către estul Ucrainei, zonă controlată de rebeli pro-ruşi.

Uniunea Europeană primește din Rusia aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale. Jumătate din această catitate trece prin conductele din Ucraina.

"Am confirmat participarea mea și ne-am propus să discutăm o serie de probleme care implică relațiile noastre la Bruxelles", a declarat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, citat de agenția de știri RIA Novosti.

Novak a spus că Rusia ar putea reduce livrările către Ucraina chiar înainte de ședința de luni, în cazul în care nu primeşte nicio plată.

"Potrivit informațiilor Gazprom, partea ucraineană a transferat 15 milioane dolari, dar această sumă nu a ajuns încă la noi", a spus Novak.

Ucraina a confirmat deja că va participa la discuții cu o delegație condusă de ministrul Energiei, Volodimir Demşişin.

Tensiunile au crescut săptămâna trecută, când Gazprom a început alimentarea cu gaze direct la zonele separatiste din estul Ucrainei și a cerut Kievului să plătească acest gaz. Liderii rebelilor au spus că autorităţile de la Kiev a încetat brusc livrările de gaze în zonele controlate de ei și au cerut acces la gaz din Rusia, ţară care este acuzată că sprijină separatiștii cu trupe, arme și alte tipuri de asistență.

Naftogaz, compania națională de gaze naturale a Ucrainei, a confirmat că a încetat livraările cătr estul ucrainean, spunând că întreruperea s-a produs din cauza daunelor suferite de conducte în urma luptelor.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că mutarea Kievului de a reduce aprovizionarea cu gaze seamănă a "genocid" și e orientată împotriva a patru milioane de oameni care trăiesc în zonă.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Anna-Kaisa Itkonen a declarat că se așteaptă ca ambele părți să continue să respecte un acord privind un "pachet de iarnă", mediat de UE la sfârșitul anului trecut. Înţelegerea garantează livrările de gaze rusești către Ucraina până în luna martie.