Doliu în Rusia! A murit vicepreședintele Sberbank

Doliu în Rusia! Nikolai Vasev, vicepreședintele Sberbank, a încetat din viață luni, pe data de 27 noiembrie, la numai 42 de ani. Potrivit dpa, a suferit un atac de cord.

Sberbank, cea mai mare bancă de stat din Rusia, a anunțat decesul acestuia prin intermediul unui comunicat. În ultimii ani, Vasev a fost responsabil pentru clienţii privaţi şi sectorul imobiliar. În decembrie 2022, la aproape un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, a fost numit vicepreședinte al băncii.

În vara anului trecut, UE a impus Sberbank sancțiuni stricte, ca răspuns la invazie. În 2022, din cauza presiunii sancțiunilor occidentale, băncile ruse au raportat scăderi ale profiturilor de peste 90%.

De la începutul războiului, mai mulți politicieni ruși și şi lideri în sectorul industrial şi al finanţelor, au murit în urma unor presupuse atacuri de cord ori sinucideri. Printre aceștia s-ar numărat fostul director adjunct al Gazprombank. Acesta s-ar fi sinucis împreună cu membri ai familiei în apartamentul lor din Moscova, la două luni după începutul invaziei din Ucraina. Vecinii săi și-au exprimat însă îndoiala față de aceste decese.

Un bărbat de origine rusă a murit într-o închisoare din Letonia

Amintim că un bărbat de origine rusă, deținut în Letonia pentru spionaj în favoarea Moscovei, a murit brusc, din cauza unor probleme mari de sănătate. Anunțul a fost făcut miercuri, pe 22 noiembrie, de către administrația penitenciară letonă.

Igors Bobirs, în vârstă de 53 de ani, a fost arestat în luna august a acestui an. Era suspectat că ar lucra pentru FSB, serviciul federal de securitate al Rusiei.

Administrația închisorii susține că a decedat în urmă cu o săptămână, după ce a fost transferat la spital. Bobirs ar fi decedat în urma unei „deteriorări rapide a stării sale generale de sănătate”. Poliția letonă a deschis o anchetă privind moartea lui, solicitând o autopsie și teste toxicologice.

Igors Bobirs şi alţi trei suspecţi au fost arestaţi în luna august. Numele lor au fost menţionate în procesul de spionaj al fostului ministru de interne leton Janis Adamsons, potrivit AFP.

Janis Adamsons a fost militar sovietic şi apoi leton, ministru de interne în Letonia în 1994-95. Ulterior, a fost deputat al parlamentului de la Riga timp de şase mandate, până la arestarea sa în 2021. La începutul lunii noiembrie, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea FSB.

La rândul său, cetățeanul rus Ghennadi Silonov, ofiţer KGB în perioada sovietică, a fost condamnat la 7 ani şi jumătate de închisoare pentru că a cules informaţiile transmise de Janis Adamsons.