Chiar deficitul sistemului de pensii din Rusia este în creştere, majorarea vârstei de pensionare nu este singura opţiune, deşi sporirea contribuţiilor sociale ar fi destul de dificilă, a explicat Belousov. Acesta a adăugat că în prezent deficitul fondului de pensii se ridică la aproximativ 2.000 miliarde de ruble (30,4 miliarde de dolari), tendinţa este de creştere şi de aceea trebuie adoptate măsuri.

Există un consens în rândul oficialilor de la Moscova că nu este posibil ca Rusia să înregistreze o creştere economică de peste 1-2% în viitorul apropiat cu actualul său model economic, a apreciat Belousov.

Autorităţile ruse au cerut prudenţă în abordarea discuţiilor privind majorarea vârstei de pensionare deoarece este un subiect politic sensibil, dar cei care sprijină o astfel de măsură au argumentat că este una esenţială deoarece forţa de muncă a ţării este în scădere.

În Rusia, femeile se pensionează acum la 55 de ani şi bărbaţii la 60 de ani.

Anul trecut, economia rusă s-a contractat cu 3,7% şi anul acesta ar urma să înregistreze un declin de aproximativ 1%. PIB-ul Rusiei a fost afectat de scăderea preţului la petrol şi de sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina. AGERPRES