Aceștia au găsit sute de mesaje în 47 de conturi asociate anterior cu Rusia.

Potrivit studiului, unele postări erau de natură anti-musulmană, în timp ce altele erau critice față de cei care păstrau astfel de opinii de natură anti-musulmană.

Moscova nu a comentat, dar a negat afirmațiile anterioare cu privire la amestecul în democrațiile occidentale prin diverse conturi pe social media.

„Este greșit faptul că  organizațiile răspândeasc dezinformarea după un atac terorist, cu scopul de a spori ura și de a agrava o situație deja disperată și confuză”, a declarat Damian Collins, președintele comisiei digitale, culturale, media și sportive, transmite BBC.

„Într-un moment în care victimele se află încă la fața locului, iar cei dragi au nevoie de informații clare și exacte despre situație, răspândirea deliberată a știrilor false ce au ca scop dezinformarea este de neiertat”, a spus Collins.

Institutul de Cercetare pentru Criminalitate și Securitate din cadrul Universității Cardiff a analizat milioane de postări și comentarii colectate de pe diferite platforme sociale, înainte de a-și concenta atenția pe 70 de conturi de Twitter suspectate că ar folosi identități false în scopuri de înșelăciune(sockpuppet).

Patruzeci și șapte dintre acestea au fost anterior legate de Rusia de către anchetatorii Congresului SUA, revistei rusești RBK și alții. 

Cercetatorii au determinat că, la Marșul de la Westminster Bridge, 35 de mesaje au fost postate de pe acele conturi false, la atacul din cadrul concertului Ariana Grande în mai din Manchester au fost postate 293 de mesaje, 140 de mesaje postate în iunie la atacul de pe London Bridge și șapte mesaje la atacul de la Finsbury Park.

Astfel, s-a stabilit că aceste 475 de mesaje au avut un impact mare asupra publicului, fiind repostate de peste 153.000 de ori de alte persoane.

„Dovezile sugerează că o campanie politică strategică de comunicare este îndreptată spre Marea Britanie, menită să amplifice pagubele publice ale atacurilor teroriste”, au concluzionat autorii.

Cercetătorii au recunoscut că este dificil să demonstreze că această activitate a fost într-adevăr susținută de autoritățile ruse, dar au adăugat că ei cred că există probabil conturi suplimentare pe care nu le-au văzut. Aceștia au declar că nu pot comenta comenta definitiv despre amploarea și influența acestora fără o investigație pe scară largă.