Regiunea rusă Belgorod, puternic bombardată dinspre Ucraina

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a anunţat miercuri că Ucraina a bombardat oraşul de graniţă Şebekino din Rusia cu rachete Grad, dar că nu au rezultat victime, informează CNN.

„Au fost trase 460 de unități de muniție înspre districtul urban Şebekino, au fost înregistrate 26 de căderi de dispozitive explozive de la UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot)”, a scris Viaceslav Gladkov, adăugând că în orașul Şebekino au fost efectuate lovituri în principal asupra zonelor rezidențiale.

Galdkov a adăugat că satele Zhuravliovka, Tsapovka, Stari și Kozinka au fost, de asemenea, ținta unor atacuri, fără a fi raportate persoane rănite.

Atât Şebekino, cât şi regiunea mai largă Belgorod, care se învecinează cu regiunea Harkov din Ucraina, au fost bombardate în mod repetat de forţele Kievului în ultimele săptămâni, potrivit oficialilor ruşi.

Sistemul de arme Grad este un lansator de rachete multiplu montat pe camion, folosit atât de forţele ruse, cât şi de cele ucrainene. Utilizarea sa împotriva zonelor civile este considerată crimă de război de către activiştii pentru drepturile omului.

Belgorodul a fost martor la o serie de atacuri cu drone

În ultimele luni, Rusia a văzut cum efectele războiului său din Ucraina se răsfrâng din ce în ce mai mult asupra propriului teritoriu.

Săptămâna trecută, un bombardament „masiv” a rănit patru persoane din regiune. Opt clădiri de apartamente, patru case, o școală și două clădiri administrative au fost avariate în timpul bombardamentelor din Şebekino, o localitate din regiunea de frontieră Belgorod.

De asemenea, miercurea trecută a fost lansat un atac cu drone asupra regiunii rusești Briansk, a raportat agenția de știri de stat RIA Novosti. Aproximativ 10 drone au încercat să atace districtul Klimovski și au fost doborâte sau interceptate, a relatat RIA citând serviciile de urgență.

Ucraina şi Rusia se acuză de distrugerea barajului de la Kahovka

Pe de altă parte, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, a declarat miercuri că Statele Unite, Marea Britanie şi aliaţii lor din NATO trebuie „să-şi asume responsabilitatea” pentru distrugerea barajului Kahovka, a relatat agenţia oficială de presă TASS, citată de Reuters.

Aliatul preşedintelui rus Vladimir Putin a spus că aceste ţări „coordonează activităţile Ucrainei” şi, prin urmare, „şi-au dat consimţământul pentru bombardament”.

Barajul a explodat marţi dimineaţă devreme, trimiţând torenţi de apă peste zone întinse din regiunea Herson în sudul Ucrainei. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc că l-au distrus.