Trupele ucrainene au fost martorii unor soldați ruși care au fost măturați de ape și au fugit de pe malul estic al râului Nipru după prăbușirea barajului Nova Khakovka, a declarat un ofițer din cadrul forțelor armate ucrainene. Mai multe trupe rusești au fost ucise sau rănite în haos, potrivit ofițerului.

Căpitanul Andrei Pidlisni a declarat că atunci când barajul s-a prăbușit în primele ore ale dimineții de marți dimineață „nimeni din partea rusă nu a reușit să scape. Toate regimentele pe care rușii le aveau pe acea parte au fost inundate”.

Ucraina acuză Rusia pentru distrugerea barajului

Pidlisni a declarat pentru CNN că el crede că rușii au atacat în mod deliberat barajul pentru a perturba planurile forțelor ucrainene pentru o viitoare ofensivă.

„În jurul orei 3 dimineața, inamicul a aruncat în aer centrala hidroelectrică Kakhovka pentru a ridica nivelul apei și a inunda abordurile și malul stâng al râului Dnipro, precum și așezările aflate acolo. Și pentru a face imposibilă înaintarea forțelor armate ucrainene în viitor”, a susținut el.

Pidlisni a explicat că, din cauza așezării terenului din jurul râului, armata rusă – situată pe malul estic – a suferit impacturi serioase în cazul ruperii barajului. Unitatea sa a putut urmări desfășurarea evenimentelor prin utilizarea dronelor și a trupelor aflate la fața locului.

„Malul stâng este mai jos decât malul drept, așa că este mai inundat. Pozițiile inamicului chiar pe malul râului au fost, de asemenea, inundate. Trebuie să înțelegeți că pozițiile inamicului nu sunt doar tranșee, ci și case obișnuite ale civililor, unde aceștia locuiau”, a declarat Pidlisni.

Este posibil ca unitățile rusești aflate în pericol să nu fi fost avertizate, posibil pentru a menține elementul surpriză, a spus Pidlisni.

Guvernul ucrainean a reluat afirmația lui Pidlisni potrivit căreia Rusia a aruncat în mod deliberat în aer barajul, în timp ce Kremlinul a declarat că forțele Kievului au fost cele care au efectuat un atac

Mai multe persoane sunt date dispărute

Cel puțin șapte persoane sunt date dispărute în urma prăbușirii barajului de la Nova Kakhovka, marți, a declarat primarul orașului ocupat, pentru agenția de presă rusă de stat RIA Novosti.

„Acum clarificăm informațiile privind persoanele dispărute. Știm cu siguranță despre șapte persoane”, a declarat miercuri Vladimir Leontiev, potrivit RIA.

Anterior, miercuri, Leontiev a declarat că 900 de persoane au fost evacuate până în prezent și că nivelul apei din Nova Kakhovka era în scădere după ce prăbușirea barajului a provocat inundații extinse.