Război în Ucraina. Rusia a fost atacată cu drone în noaptea de 12 spre 13 martie

Război în Ucraina. Autoritățile din Rusia au confirmat miercuri că, pentru a doua oară consecutiv, Ucraina a executat un atac masiv cu drone asupra unor regiuni rusești. Potrivit rușilor, peste 30 de drone au fost interceptate și distruse în aer, deasupra zonei Voronej, conform unui raport Reuters.

„Pericolul unui atac cu drone rămâne în continuare. Peste noapte, peste 30 de drone au fost detectate şi distruse de sistemele de apărare aeriană din regiune”, a precizat Alexander Gusev, guvernatorul regiunii Voronej, vecină cu Ucraina, folosind aplicația Telegram.

Miercuri seara, guvernatorul regiunii Voronej, Aleksandr Gusev, a comunicat că peste 30 de drone au fost detectate și distruse în regiune. Potrivit lui, pericolul de atacuri se va menține.

„Dragi locuitori ai regiunii Voronej, pericolul unui atac cu UAV-uri se menţine în continuare. Noaptea trecută, peste 30 de drone au fost detectate și distruse de sistemele ruseşti de apărare antiaeriană din regiune”, a scris Gusev pe Telegram.

Conform declarațiilor sale, s-au constatat doar daune materiale nesemnificative în ceea ce privește infrastructura și locuințele.

Ucraina a bombardat marți ținte din Rusia cu zeci de drone și rachete, într-un atac care a provocat pagube serioase unei importante rafinării de petrol și a încercat să străpungă granițele terestre ale celei mai mari puteri nucleare din lume, potrivit Reuters.

Într-unul dintre cele mai mari atacuri cu drone ucrainene asupra Rusiei de până acum, Moscova a declarat după atacul de marți că a doborât 25 de drone ucrainene deasupra unor regiuni precum Moscova, Leningrad, Belgorod, Kursk, Briansk, Tula și Oryol. Valurile de atacuri cu drone au continuat pe parcursul zilei, a precizat Ministerul Apărării. Ucrainenii au continuat atacurile și noaptea trecută.

Rusia, Ucraina
Rusia, Ucraina / SURSA FOTO: Dreamstime

Incendiu la rafinăria Lukoil NORSI din Rusia

Oficialii ruși au raportat, marți, atacuri asupra unor instalații energetice. Inclusiv un incendiu la rafinăria Lukoil NORSI și o dronă distrusă la periferia orașului Kirishi. Aici se află a doua cea mai mare rafinărie de petrol din Rusia.

Gleb Nikitin, guvernatorul regiunii Nijni Novgorod a declarat că serviciile de urgență lucrează pentru a stinge un incendiu la rafinăria NORSI.

„O instalație a complexului de combustibil și energie a fost atacată de vehicule aeriene fără pilot” a declarat Nikitin pe Telegram, citat de Reuters.

Surse din industrie au declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că principala unitate de distilare a țițeiului (AVT-6) de la NORSI a fost avariată în atac. Acest lucru înseamnă că cel puțin jumătate din producția rafinăriei este oprită. Lukoil a refuzat să comenteze.

NORSI rafinează aproximativ 15,8 milioane de tone de țiței rusesc pe an. Mai precis, 5,8% din totalul țițeiului rafinat, potrivit unor surse din industrie.

De asemenea, aceasta rafinează aproximativ 4,9 milioane de tone de benzină, 11% din totalul Rusiei, 6,4% din motorină, 5,6% din păcură și 7,4% din combustibilul pentru aviație al țării, potrivit surselor din industrie.