Vladimir Putin se va întâlni în Turcia cu Erdogan în luna martie

Vladimir Putin, liderul Rusiei, a anunțat că va efectua o vizită oficială în Turcia. Întâlnirea îi va permite să discute cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Vizita este plănuită după încheierea alegerilor, care vor avea loc în Rusia în luna martie.

Această informație a fost comunicată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o declarație acordată presei luni, 26 februarie.

„Agendele celor doi sunt mult prea încărcate pentru a se întâlni înainte de alegerile din Rusia”, a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Conform autorităților turce, Vladimir Putin l-ar fi contactat telefonic pe Recep Tayyip Erdogan pentru a-i transmite felicitări la împlinirea vârstei de 70 de ani.

În cursul apelului telefonic, Vladimir Putin a adus în discuție recunoștința față de contribuția lui Erdogan la avansarea relațiilor bilaterale dintre Turcia și Rusia. Putin ar fi subliniat angajamentul lor comun pentru o colaborare fructuoasă, conform unui comunicat emis de biroul președinției turce.

De-a lungul timpului, Turcia și Rusia și-au menținut legăturile, chiar și în contextul evenimentelor recente, cum ar fi conflictul militar din Ucraina. Situația este cu atât mai controversată cu cât Turcia are statut de membru NATO.

Turcia se remarcă, alături de Ungaria, ca fiind una dintre cele două țări din rândul celor 31 de state membre NATO care nu au oferit sprijin militar Ucrainei în contextul agresiunii Rusiei.

putin - erdogan
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei și Vladimir Putin, președintele Rusiei / SURSA FOTO: Președinția Republicii Turcia

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin

În luna martie a anului precedent, accesul lui Putin în străinătate a fost limitat ca urmare a emiterii unui mandat de arestare pe numele său de către Curtea Penală Internațională (CPI).

Această decizie a fost luată în urma unor acuzații legate de presupusa transferare (a se citi „deportare”) a copiilor ucraineni în Rusia, o acțiune care este calificată drept crimă de război.

Rusia a negat ferm acuzația, considerând mandatul drept o mișcare absurdă. Cu toate acestea, oficialii ruși au declarat că din punct de vedere juridic, aceasta nu are niciun temei. Ei au transmis că Rusia nu recunoaște autoritatea Curții Penale Internaționale (CPI), deoarece nu este parte a acesteia.

La fel ca și Rusia, Turcia nu a semnat Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI). Ca urmare, Putin poate călători în această țară fără teama de a fi arestat în baza mandatului emis de CPI.

Turcia se învecinează atât cu Ucraina, cât și cu Rusia prin intermediul frontierei maritime din Marea Neagră. Țara a încercat să mențină relații prietenoase cu ambele state încă de la invazia Moscovei în regiune.