Vladimir Putin îl va vizita pe Erdogan, pe 12 februarie

Conform unui oficial turc citat de Reuters, Vladimir Putin urmează să efectueze o vizită la omologul său, Recep Tayyip Erdogan, în Turcia.

Vizita va avea loc pe data de 12 februarie. Aceasta ar constitui prima sa prezență într-o țară membră NATO după invazia rusă din Ucraina, din februarie 2022.

În martie anul trecut, capacitatea lui Putin de a călători în străinătate a fost restricționată. S-a întâmplat după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său.

Acest mandat este legat de acuzații referitoare la presupusa deportare a copiilor ucraineni în Rusia. Fapta este considerată o crimă de război.

Rusia a respins acuzația și a catalogat mișcarea drept absurdă. Cu toate astea, oficialii ruși, au afirmat că, din punct de vedere legal, aceasta este nulă, argumentând că Rusia nu acceptă autoritatea Curții Penale Internaționale (CPI) deoarece nu este membră a acesteia.

De asemenea, nici Turcia nu este semnatară a Statutului de la Roma al CPI. Drept urmare, lui Putin îi este permis să călătorească către acest stat fără teama de a fi arestat în baza mandatului emis de CPI.

Turcia are o frontieră maritimă atât cu Ucraina, cât și cu Rusia în Marea Neagră. Ea a căutat să păstreze relații cordiale cu ambele țări încă de la invazia extinsă a Moscovei.

putin - erdogan
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei și Vladimir Putin, președintele Rusiei / SURSA FOTO: Președinția Republicii Turcia

Turcia, un mediator între Rusia și Ucraina

Ankara a acordat sprijin militar Ucrainei și a manifestat susținerea pentru integritatea teritorială a acesteia. Totuși, în același timp, statul se opune impunerii de sancțiuni împotriva Rusiei.

Ankara a depus eforturi pentru a convinge Rusia să se alăture din nou Inițiativei pentru Transportul Cerealelor pe Marea Neagră, o inițiativă mediată de ONU și Turcia. Scopul acestei inițiative este să faciliteze exporturile din porturile ucrainene în condiții sigure.

Este vorba despre un acord din care Moscova s-a retras în iulie anul trecut, după un an de la implementarea lui. Președintele Erdogan a subliniat că alternativele la acest acord nu ar putea furniza o soluție durabilă.

Pe de o parte, Kievul a comunicat că se află în desfășurare discuții pentru reluarea acordului, în timp ce Moscova a declarat că nu manifestă interesul de a-l restabili.

Înaintea declarației privind vizita lui Putin, în aceeași zi de miercuri, 31 ianuarie, Turcia și Ucraina au semnat un acord. Acesta facilitează implicarea firmelor de construcții turcești în eforturile de reconstruire a infrastructurii ucrainene. Amintim că aceasta a fost grav afectată de conflictul cu Federația Rusă.

Turcia se află într-o strânsă relație economică cu Rusia, în special în sectoarele turismului, aprovizionării cu gaze, comerțului cu cereale și al altor produse agricole. Această conexiune a generat preocupări în rândul țărilor occidentale.

Cu toate acestea, cele două țări au adoptat poziții divergente în contextul conflictelor din Siria și Libia, susținând tabere adverse, precum și în privința tensiunilor dintre Azerbaidjan și Armenia în regiunea Caucazului de Sud.

Conform declarației oficiale turce, se anunță că Erdogan va efectua o vizită în Egipt pe data de 14 februarie. Îmbunătățirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări a fost marcată de numirea de ambasadori anul trecut, punând astfel capăt unei perioade de zece ani caracterizată de tensiuni.