Turcia își recheamă ambasadorul din Israel

Turcia, prin ministerul turc de Externe, a anunțat sâmbătă, 4 noiembrie 2023, că îşi recheamă ambasadorul din Israel. Potrivit ministerului turc, ambasadorul Şakir Ozkan Torunlar ar fi fost rechemat pentru consultări.

Şakir Ozkan Torunlar turcia
Şakir Ozkan Torunlar

Oficialii turci anunță că această decizia a fost luată „având în vedere tragedia umanitară în desfăşurare din Gaza, cauzată de atacurile continue ale Israelului împotriva civililor şi refuzul Israelului de a accepta o încetare a focului”, potrivit Agenţiei France-Presse.

De cealaltă parte a baricadei, Lior Haiat, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, a răspuns la această decizie. El consideră că aceasta reprezintă „un alt pas din partea preşedintelui turc care se află de partea organizaţiei teroriste Hamas”.

Un posibil alt motiv pentru această decizie ar putea fi și opiniile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Acesta a precizat că în opinia lui, Netanyahu este personal responsabil pentru vărsarea de sânge care are loc în Fâșia Gaza. Vă amintim că aici, israelienii au ucis peste 9.000 de persoane de origine palestiniană.

Cu toate acestea, Erdogan este conștient că întreruperea nu poate fi completă, lucru declarat sâmbătă.

„Netanyahu nu mai este o persoană cu care putem vorbi. L-am dat deoparte. (…)Întreruperea completă a legăturilor nu este posibilă, mai ales în diplomaţia internaţională”, a declarat Erdogan, citat de France-Presse.

Această decizie a survenit în urma retragerii diplomaților israelieni din Turcia, care a avut loc luna precedentă, după ce Erdogan a calificat Israelul drept „ocupant” în cadrul unui miting pro-palestinian.

Declarațiile președintelui Erdogan despre războiul israelian

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că țara sa intenționează să proclame Israelul drept un „stat criminal de război” în contextul acțiunilor din Gaza. Această declarație a fost făcută în timpul unui miting pro-palestinian la Istanbul, care a atras sute de mii de participanți.

„Sincer, Israelul a comis crime de război timp de 22 de zile. Acum, Israel, te vom proclama în fața lumii ca fiind un criminal de război și ne pregătim pentru asta. (…) Occidentul are cea mai mare responsabilitate pentru masacrul din Gaza. Pentru că Israelul nu ar putea face niciun pas fără ei. Dacă ar face-o, nu ar supraviețui trei zile, s-ar prăbuși”, a precizat Erdogan, potrivit Euronews.