Legiunea Libertate pentru Rusia a postat joi două videoclipuri cu explozii localizate în interiorul regiunii de frontieră Belgorod din Rusia, susținând că acestea au lovit ținte militare.

Vești proaste pentru Vladimir Putin

Grupul de luptători disidenți anti-Putin a susținut că una dintre înregistrări video arată „detonarea muniției și a mortierelor inamicului după o muncă precisă de artilerie asupra lor”.

CNN a geolocalizat videoclipul cu o explozie în districtul Shebekinsky din Belgorod, dar nu poate verifica afirmația privind o lovitură reușită.

O a doua înregistrare video postată de legiune spunea: „Continuăm să împărtășim munca clară a artileriei: o coloană de Grad MLRS (BM-21) a fost distrusă în marș”.

„Împreună cu frații din RVC [Corpul Voluntarilor Ruși] continuăm să demilitarizăm armata lui Putin”, a transmis Legiunea folosind termenul (demilitarizare) pe care Kremlinul l-a declarat ca fiind unul dintre obiectivele sale în invazia Ucrainei.

În înregistrarea video se vede fum de la punctul aparent de impact, dar nu este clar dacă a fost lovit vreun echipament militar rusesc.

Legiunea „Libertate pentru Rusia” a anunțat joi că se află în apropierea graniței cu Rusia, iar Corpul voluntarilor ruși a afirmat că „luptă pe teritoriul rusesc”.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a respins joi trei atacuri ale „grupurilor teroriste ucrainene”. În trecut, guvernul ucrainean s-a distanțat de luptătorii ruși, spunând că aceștia acționează independent în Rusia, transmite CNN. 

Atac cu drone în Rusia

Guvernatorul regiunii ruse de frontieră Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că se pare că o dronă a provocat joi o explozie în capitala regională.

„Un dispozitiv necunoscut a explodat în Belgorod. Potrivit datelor preliminare, drona a căzut pe carosabil”, a declarat Gladkov pe Telegram.

El a precizat că doi bărbați au fost răniți ușor, iar o mașină a fost avariată.

Fotografii și înregistrări video de pe conturile neoficiale de pe rețelele de socializare arată o coloană de fum care se ridică într-o locație din centrul orașului. Într-o înregistrare video, se pot vedea geamuri sparte într-o clădire înaltă din apropiere. Un cont a spus că o stradă principală din oraș a fost blocată, citând martori oculari.

Orașul și împrejurimile sale au fost supuse unor atacuri cu drone în ultimele săptămâni. Cel mai recent incident a avut loc în timp ce districtele de frontieră din regiunea Belgorod au fost atacate, aparent cu mortiere și artilerie.

Moscova a negat afirmațiile unui grup de voluntari ruși care se opun Kremlinului, potrivit cărora ar fi trecut din nou pe teritoriul rusesc.

Rusia: Tentativa de incursiune la frontiera din Belgorod a fost împiedicată

Ministerul rus al Apărării a susținut joi că, împreună cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), a împiedicat o incursiune peste granița sa a forțelor ucrainene, afirmând că tancuri și două companii de infanterie motorizată au încercat să intre în regiunea Belgorod.

„După bombardarea intensă a obiectivelor civile din regiunea Belgorod, formațiuni teroriste ucrainene cu până la două companii de infanterie motorizată, întărite cu tancuri, au încercat să invadeze teritoriul Federației Ruse în apropierea așezării Novaya Tavolzhanka și a punctului internațional de control auto Shebekino”, potrivit briefingului zilnic al Ministerului rus al Apărării.

Armata rusă a respins trei atacuri ale grupurilor teroriste ucrainene, a declarat Konashenkov, adăugând că „teroriștii regimului de la Kiev au fost respinși, suferind pierderi semnificative”.

„Încălcările frontierei de stat nu au fost permise”, a spus el.