Vladimir Putin scapă de procesul de la Haga?

Vladimir Putin ar putea să nu fie judecat pentru crime de război. Emmanuel Macron a explicat care este prioritatea faţă de liderul rus

Liderul de la Kremlin ar putea să nu fie trimis în judecată pentru crime de război, lasă de înţeles chiar Emmanuel Macron.

Motivul este unul extrem de simplu: Putin este singura persoană cu care Ucraina şi aliaţii din Occident pot negocia oprirea războiului, iar dacă se va ajunge în punctul în care trebuie să se aleagă între un proces şi o negociere, probabil negocierile vor fi prioritatea, consideră preşedintele Franţei.

Emmanuel Macron a afirmat că „dacă în câteva luni vom avea o fereastră pentru negocieri, întrebarea va fi arbitrajul între un proces și o negociere, iar tu trebuie să negociezi cu liderii pe care îi ai de facto și cred că negocierile vor fi o prioritate… Te poți pune într-o poziție în care să spui: «Vreau să mergi la închisoare, dar tu ești singurul cu care pot negocia»”.

Liderul de la Palatul Élysée a adăugat că Rusia şi-a pierdut toată legitimitatea, afirmând în acelaşi timp că viitorul sprjin oferit Ucrainei de către Uniunea Europeană ar putea fi reevaluat, în cazul în care mult aşteptata contraofensivă militară a Kievului nu-şi va atinge ţinta propusă, notează The Guardian.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron a subliniat că Ucraina, în acest moment, nu-şi apară doar propriile frontiere, ci şi pe cele ale întregii Europe.

Emmanuel Macron şi-a recunoscut greşelile făcute pe relaţia cu ţările est-europene

Tot miercuri, 31 mai, preşedintele Franţei a făcut mea culpa, recunoscând că ar fi trebuie să acorde mai multă atenţie ţărilor din estul Europei, care au avertizat de mai multe ori asupra intenţiilor Rusiei.

Aflat la Forumul GLOBSEC de la Bratislava, Macron a punctat că divizarea între vechea şi noua Europă nu ar fi trebuit să existe, referindu-se la multe neînţelegeri în statele europene, inclusiv pe tema Rusiei.

„Unii au spus că ați ratat o ocazie de a rămâne tăcuți. Cred că și noi am pierdut o ocazie de a vă asculta. Timpul acesta s-a încheiat”, a afirmat Emmanuel Macron.

„Trebuie acum să ajutăm Ucraina în toate modurile posibile pentru a desfășura o contraofensivă eficientă”, a mai punctat liderul Franţei.

El a mai afirmat că Vladimir Putin, prin invadarea Ucrainei, a „trezit” NATO „cu cel mai mare șoc electric”, făcând referire astfel la propriile declaraţii şoc din 2019, atunci când spunea că Alianţa Nord-Atlantică este „în moarte cerebrală”.