Stephen Hall afirmă că a dispărut sentimentul de „pace” din Rusia, în urma atacurilor cu drone

Salva de drone care a lovit Moscova, marți dimineață, a rupt sentimentul de pace care exista în oraș până acum, în ciuda războiului dintre Rusia și Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a declarat că opt drone au fost lansate împotriva Moscovei și că trei dintre ele au lovit clădiri rezidențiale. Unele rapoarte rusești au arătat că au fost chiar mai multe drone care au fost lansate.

Pagubele în sine au fost superficiale, dar impactul psihologic al faptului că Moscova a fost atacată pentru prima dată este mare.

Dr. Stephen Hall, fost responsabil CIA pentru operaţiunile ruseşti, a declarat pentru Insider că ziua de marți a adus cu siguranță sentimentul că „războiul este pe străzile Moscovei”.

Acesta a remarcat că, de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Moscova s-a bucurat de pace, iar în acest context atacul cu drone de marți a fost „deosebit de înfricoșător” pentru localnici.

Stephen Hall spune că oamenii din Moscova au reușit în mare parte să ignore până acum războiul. Evenimentele de marți au schimbat însă acest sentiment.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat pe Telegram că două persoane au suferit răni ușoare și că mai multe clădiri au fost avariate în urma atacului.

Rusia a declarat că apărarea sa aeriană a atenuat atacul, susținând că unele drone au fost doborâte, iar altele și-au ratat ținta. Nu a fost clar cine a lansat dronele sau ce anume vizau acestea.

Ucraina a transmis că nu este implicată în atacurile cu drone asupra Moscovei

Ucraina nu și-a asumat atacul cu drone, răspunzând astfel la acuzațiile din partea Rusiei. Oficialii de la Kiev spun de obicei că atacurile asupra Rusiei nu au nicio legătură cu ei, chiar și atunci când experții susțin contrariul.

Fostul responsabil CIA este de părere că locuitorii Moscovei simt că guvernul este incapabil să îi protejeze.

„Va exista o percepție crescută că războiul nu merge bine și că guvernul rus este incapabil să își protejeze capitala – ceea ce este șocant dacă stai să te gândești, și că războiul s-a întors la Moscova”, spune Stephen Hall.

Recentele lovituri ale Rusiei asupra Kievului au fost mult mai grele decât pagubele înregistrate în Moscova.

Stephen Hall este de părere că exploziile din capitala Rusiei au avut, probabil, un efect destul de mare pentru locuitorii orașului.

„Moscova este complet diferită. Moscova este capitala Rusiei, care se percepe pe sine ca o țară mare, pe bună dreptate sau nu”, a spus Stephen Hall, care a a precizat că orașul se află la sute de kilometri de front.

„Așa că pentru ucraineni – dacă este vorba de ucraineni, încă nu știm, dar să spunem ipotetic că este vorba de ucraineni – faptul că ucrainenii au țintit-o este o realizare uriașă”, spune el.

Stephen Hall precizează că impactul emoțional este unul mare, indiferent de cine a se află în spatele atacului

„Își vor continua viața de zi cu zi, dar cu siguranță va exista această teamă că guvernul lor nu îi poate proteja, că Moscova nu mai este la fel de sigură ca înainte”, spune Stephen.

Stephen Hall a subliniat că presa de stat rusă a fost relativ „tăcută” în legătură cu incidentul de marți.

„Acest lucru evidențiază, de asemenea, faptul că ei cred că regimul este puțin speriat”, a încheiat expertul.